X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatkiWielkanoc

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna, bez niej nie ma świąt. Myślę, że znajdzie się na wielu świątecznych stołach podczas nadchodzących świąt. My za nią przepadamy, więc nie dość, że robimy ją na każde święta, to robimy spore ilości, żeby na pewno starczyło na dokładkę. 

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 seler
  • 4 pietruszki
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 puszka groszku konserwowanego
  • 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Sos:
  • 250 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do – dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1:

Marchew, seler i pietruszkę umyj, następnie ugotuj w skórkach do miękkości. Ugotowane wyjmij z wody i wystudź. Następnie obierz ze skórek i pokój w kostkę. 

Krok 2:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój w kostkę. 

Krok 3:

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i ogórki również pokrój w kostkę. Następnie wszystkie pokrojone składniki umieść w misce. 

Krok 4:

Dodaj kukurydzę, następnie groszek, wymieszaj. 

Krok 5:

Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem udekoruj sałatkę pietruszkę. 

Najlepiej jak sałatka spędzi całą noc w lodówce, ale po przygotowaniu już nadaję się do jedzenia. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również