Przepis
Pierogi i kluski
Zbójnickie kluski Piotra
Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 3 dag tartej bułki
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 10 dag cebuli
- tłuszcz do cebuli
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- natka pietruszki
- 2 dag tłuszczu do gotowania
- 4 dag masła do polania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Wystudzić i zemleć z ugotowanymi ziemniakami i jajkami. Wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, jajkami i posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku. Łyżką formować podłużne kluski.Wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu.Ugotować i odcedzić, podawać polane masłem.