Dania główneWieprzowina
Klasyczne kotlety mielone
Ze wstydem i ogromnym żalem stwierdziłem, że na stronie nie ma żadnego mojego przepisu na klasyczne kotlety mielone.
Cóż za żal i zgryzota mnie dopadły, ale to nic pomyślałem. Zabrałem się natychmiast do działania i już poniżej możecie zapoznać się z przepisem „krok po kroku” na klasyczne kotlety mielone.
Receptura jest sprawdzona w 100%, nauczyłem się jej od Taty, a trzeba przyznać, że bez wątpienia był on mistrzem kotletów mielonych. Często coś zmienialiśmy i kombinowaliśmy w składnikach, ale dzisiaj podaję przepis jak najbardziej klasyczny.
W moim rodzinnym domu w Izabelinie, kotlety mielone jadało się praktycznie co tydzień. A dom był otwarty dla wszystkich, smażyło się ich 20 lub 30, a i tak rzadko kiedy coś zostawało na następny dzień.
Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Receptura zazwyczaj jest podobna, a różnią się zazwyczaj dodatkami. Jedni wolą: buraczki, inni marchewkę z groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje.
Klasyczne kotlety mielone
Składniki:
- 1 bułka pszenna, czerstwa
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2:
Następnie wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi do połączenia składników, najlepiej kilka minut (3-4 minuty).
Krok 3:
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej.
Krok 4:
Na koniec smaż na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie: buraczki zasmażane i ziemniaki puree z natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Najlepszy przepis
swietny porzepis ja lubie użyć troszkę mielonej słoniny dla delikatnośći
1 łyżeczka majranku na pół kilo miesa ??!! Chyba słabo to wyjdzie
Dlaczego? Oświeć mnie mistrzu!
Polecam! Pyszne! Tak moje własne mi nie smakowały. Sięgnęłam po kolejny przepis pana Kuronia i się nie zawiodłam! Pycha,pycha! Siostra też zrobiła i też wyszły bardzo dobre? Wspaniały przepis dla osób,które uczą się gotować.
Super, brakuje mi tylko czosnku.
Wkradł mi się błąd. Zamiast znaku zapytania, to miał się pojawić wykrzyknik przy zdaniu: „Też wyszły bardzo dobre”. Wszak to prawda. Również były bardzo smaczne. Polecam,polecam jeszcze raz.
wspaniały niby znany ale nie do końca przepis. Sprawdziłam dokładnie z przepisem. Pyszne. Wspaniałe smaki z moich dziecięcych lat. Dziękuję.’
Przepis juz mam w głowie ale trafił do mojej księgi kucharskiej. 🙂
Właśnie kończę smażenie w nocy, bo jutro ma byc upał. Kotlety wyszły bardzo pyszne i soczyste. Oczywiście niezależnie od pory (minęła północ) cztery już zniknęły
dla soczystości kotletów po usmażeniu należy je włozyć na 15 minut do piekarnika w naczyniu żaroodpornym otwartym – 150 stopni dół
Rzeczywiście w przepisie wkradł się błąd! Już poprawiam. Dziękuję.
Wspaniały przepis!
Przepyszne, pulchne, wilgotne kotlety mielone. Dawno tak dobrych nie jadłam. Dodałam dwa ząbki czosnku. Polecam.
ja jeszcze dodaję na 1/2 kg mięsa 1 duży ząbek czosnku,z majeranku rezygnuję.
Hej, mieszkam na Islandii ale w domu gotujemy „po polsku”, przepis taki sam jak Pana- ja lubię mięsa aromatyczne wiec wariujemy z kotletami: majoran, ziola prowansalskie, smoked paprika- dodajemy pieczarki- lub nie- wszystko wedle uznania. Moze to smieszne ale trudno tu o taka prawdziwa zwykla „polska bułke”namoczona w mleku ale ja dodaje troche tartej do miesa albo to co zostanie z chlebka (suchego) i jest ok
Kotlety wyszły przepyszne, delikatne i soczyste. Nawet mój 3latek się zajadal.
A ja mam pytanie, zrobiłam ostatnio z mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe, bo u mnie się tak robiło. Kilogram mięsa, jedno jajko, niestety bułka tarta, którą obwiniam za straszną suchość kotletów.. jestem raczej gapą kulinarną i uczę się… Czy to przez bułkę czy za dużo mięsa wołowego?? Czy dlatego że jedno jajko! Pana wyglądają dokładnie tak jak w moim domu rodzinnym a jeszcze nigdy nie udało mi się takich zrobić.. może zrobić wieprzowe do wołowego 7:3???
Monika zrób tak jak w moim przepisie tylko daj 50% mięsa wieprzowego i 50% mięsa wołowego. Będzie smacznie.
Moja już nieżyjąca ciocia zawsze mi powtarzała ,że najlepsze mielone jest z dodatkiem gotowanego mięsa wołowego z zupy z dnia poprzedniego. Tak się kiedyś robiło mielone na Śląsku. Co Pan na to?
Jakoś nie jestem przekonany, ale wypróbuje i dam znać 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Brakje mi tu jeszcze czosnku 😉 juz zajadam w myslach
Czemu na oleju a nie smalcu ?
Bo to mój przepis, a ja smażę na oleju. Wolę tak.
Ja osobiście wolę do mięsa dodać chleb niż bułkę. Z bułki robi się taka ciapa. Z chlebem pycha.
Doskonały przepis. Mój debiut „kotleciarski”, smak tradycyjny taki jak lubię. Polecam.
Super przepis, właśnie z niego korzystam !! Smaki dzieciństwa, dziękuję !!
Dziękuję Bardzo 🙂
Dziekuje panie Jacku za tradycyjny przepis.Szukalam bo marze o domowych kotletach.Zrobie na Swieta Wielkanocne
Izabela ,
Ciszę się, że moje kotlety, staną Twoimi kotletami i będą gościć na Waszym Wielkanocnym stole 🙂
Pozdrawiam
Rzeczywiście, odchodzimy powoli od klasyków rodzimej kuchni na rzecz innych smaków i produktów…Teraz właśnie chcę zrobić kotlety i dlatego weszłam na ten blog – i proszę – jest novum dla mnie w postaci majeranku. Dziękuję.
Często zaglądam na Wasze (Kuroniów) blogi, trochę dlatego,że kuchnia Wasza jest świetna, a po trosze z sentymentu do p. Jacka i p.Maćka. Bardzo mi obu brakuje …..
A na stałe został u mnie zaadoptowany bigos. Jest prze-smaczny.
Pozdrawiam serdecznie.
Dzięki Bożenka za przemiły komentarz 🙂
Staramy się dodawać różne przepisy, nie zaniedbując jednak naszej rodzimej kuchni.
Pozdrawiamy 🙂
Te kotlety odmieniły moje życie♥️♥️♥️, nigdy nie lubiłam mielonych a w tych się zakochałam
🙂
Nigdy nie jadłem lepszych!
Bardzo mi miło!
Smakowita prostota. U mnie jeszcze czosnek. Muszę poeksperymentować z musztardą – nigdy wcześniej nie dodawałem. Ziemniaki obowiązkowo puree. Z masłem. Dodatki dowolne, ale u mnie króluje mizeria na słodko-kwaśno z koperkiem i szczypiorkiem.
Jacek,
Dziękuję, klasyczne kotlety mielone to prosty przepis, trzeba pamiętać tylko o kilku kwestiach.
Twój zestaw też brzmi pysznie.
Pozdrawiam 🙂
Wspaniały przepis na te kotlety mielone. Ja dodaję pol łyżeczki sody, są takie pulchne. Ale nie zawsze. Czasem tarte pieczarki. Albo na drobnej tarce marchewkę – to wersja dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie chcą jeść jarzyn, a tu przemycone.
Kotlety i pulpety dają tę wolność, że można z nimi kombinować na wiele sposobów, za to je lubimy 🙂
Dziękuję za komentarz i zapraszam częściej.
Do moich kotletów dodaję ugotowaną kaszę, polecam:)
Spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale jaką kaszę gryczaną???Pozdrawiam 🙂
Ja robię kotlety takie średnio duże, obsmażam wstępnie na patelni. Żeby doszły w środku, przekładam do naczynia żaroodpornego, każdy kotlet posypuję wiórkami masła i dopiekam w piekarniku. Pozdrawiam
Dzięki, że podzieliłeś się swoim sposobem.
Brzmi pysznie, pozdrawiam 🙂
Super :*, tez tak robię tylko nie dodawalam majeranku, jutro wobec tego go dodam 🙂
Smacznego.
Panie Jakubie a co zrobic zeby kotlety były soczyste?
Dodac wody zimnej do miesa czy majonez?
Zrób według przepisu, a na pewno wyjdą soczyste.
Ja podsmażam pieczarki i mielę razem z mięsem, namoczoną bułką, cebulą, czosnkiem i małym ziemniakiem, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i łyżeczką musztardy, dodaję dwa jajka i zarabiam, a potem na patelnię i (teściowa stwierdziła, że lepszych nie jadła) na talerz z ziemniakami i buraczkami z chrzanem, inna wersja u nas nie przejdzie.
Super przepis. Dziękuję bardzo, w wolnej chwili przetestuje patent z ziemniakiem.
Pozdrawiam 🙂
Obiecałeś przepis na buraczki do mielonych!
Wiem wiem, trochę nawał pracy się zrobił. Postaram się w tym tygodniu zrobić i podrzucę przepis.
Pozdrawiam 🙂
Wszystko tak samo, ale… Na maśle podsmażam lekko pieczarki. Do naczynia żaroodpornego ścieram na tarce trochę masła. Układam kotlety i przekładam na nie pieczarki z odrobiną wody spod nich. Zapiekam ok.15 min. Kotlety chrupiące, pieczarki przypieczone, a na dnie sosik masełkowo-pieczarkowy. Pycha!
🙂
Pieczarki podsmażam na maśle. Masło ścieram na tarce do naczynia żaroodpornego. Układam kotlety i przykrywam pieczarkami z odrobiną wody z pieczarek. Zapiekam ok. 15 min. Kotlety chrupiące z masełkowo- pieczarkowym sosikiem. Pycha!
Dzięki, że podzieliłaś się swoim przepisem, brzmi pysznie. Pozdrawiam 🙂
Super! Nie umiem gotować ni w ząb chociaż w domu kucharz zawodowy przebywa i niby sporo mi pokazał. Jednak nie mam talentu, co tu dużo gadać i właśnie takie przepisy jak Pan podaje bardzo mi pomagają. Już nie marnuję składników i odstawiam powoli 'suche jedzenie’ z mojej diety bo w końcu to co zrobię nadaje się do spożycia. Mam jeszcze dwa takie blogi na których autorki podają przepisy takie że ogarniam temat, Pana blog jest dla mnie od niedawna odkryciem i jestem zachwycona, dziękuję !
Cudownie! Właśnie o to chodzi aby każdy mógł korzystać z moich przepisów. A nie garstka zaopatrzona w agar, ekspandowany amarantus i ikrę bieługi 😉
Pozdrawiam
Dzień dobry , kucharz że mnie jak z koziej….. Ale dużo gotuje, niestety monotonnie. Ale to na marginesie. Chciałbym poruszyć temat bułki tartej:, a może ducha, a może z chleba?
Ja,
Nie rozumiem z tym duchem…Poproszę jaśniej.
Buraczki upiecw piekarniku lub ugotować,zetrzeć na tarce(większe oczka),na patelni lub w garnkuu rozpuścić łyżkę masła,starte buraki doprawić:solą ,kwaskiem cytrynowym(ja daję sok z cytryny),trochę cukru(ksylitol),wrzucić na rozgrzany tłuszcz(nie rumienić masła)dobrze wymieszać,chwilę smażyć,dodać łyżkę kwaśnej śmietany,dosmaczyć i zjeść.Nie daję mąki,uważam,że jest niepotrzebnapozdrawiam
Sabina,
Dziękuję za przepis 🙂
Uwielbiam klasyczne mielone. Takie robiła moja babcia i ten smak ma ta magię wspomnień. Z buraczkami na ciepło. Mniam. Pychotka. W piątek zrobię
Malwina,
U nas mielone przynajmniej raz w tygodniu, wszyscy uwielbiają.
Ja nie daję majeranku, ale daję roztarty czosnek
Każdy robi trochę inaczej. W Twojej wersji jest napewno równie smaczny!
u mnie na obiad jutro będą kotlety mielone też dodaję zgnieciony czosnek
wszystkie komentarze są super pokuszę się i dodam 2 łyżeczki musztardy też
dobrej niedzieli dla wszystkich
pozdrowienia dla rodzinki Kuroniów
Czasami dla odmiany dodajemy musztardy francuskiej, takiej z ziarnami gorczycy. Fajnie chrupie w zębach 🙂
Pozdrawiamy 🙂
A mogłabym prosić przepis na te buraczki zasmazane ?
Jeszcze nie ma przepisu na stronie jak tylko się pojawi na pewno dam znać!
Jakubie ! Przepis na tradycyjne mielone jak najbardziej OK !
Co i tak nie uchroniło od wielu pytań .
Ale w podstawowej wersji można tak zrobić. I ja tak robię.
Nie wpadłem tylko na pomysł aby dodać majeranek do mielonych …
Choć dodaję go coraz więcej do potraw, tak na początku, jak i pod koniec gotowania,
bo szybko traci aromat. I jeszcze daję trochę lubczyku suszonego.
Do kotletów mielonych dodaję zawsze odrobinę czosnku rozgniecionego. Ząbek, dwa …, i żeby nie były za suche to można by parę deko podgardla domielić, hehe, ale to już zabawa dla „dorosłych” kucharzy 🙂
Artur,
Jak to z tradycyjnymi potrawami, okazuje się każdy ma swój sprawdzony przepis i to jest ja najbardziej OK. Lubię smak majeranku, dlatego go dodaję z resztą tak robił mój ojciec. Co do czosnku to przyznaje, że sam czasami dodaję 2-3 ząbki smażone w całości z cebulą. Wtedy utrzymują swój smak i nabierają słodyczy. Podgardle spoko ale jak najbardziej dla dorosłych. Ma swój specyficzny smak, u dzieciaków by nie przeszło. Wolę trochę poprzerastaną łopatkę.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
W poprzednim komentarzu prosiłbym o zamianę „dwie ręce” na „obie ręce”, chyba tak lepiej będzie brzmiało 😉
Zmieniłem 😉
W przepisie zabrakło informacji na ile kotletów (o wielkości jak na zdjęciach) lub osób (w przybliżeniu) wystarczy podana ilość składników.
Mam parę pytań:
Czy majeranek to taki klasyczny składnik kotletów? (inne składniki znałem, a tego nie)
Co ewentualnie innego pasowało by w jego miejsce? (gdybym chciał poeksperymentować)
I jak zrobiłeś to zdjęcie, gdzie masz obie ręce w misce? 😉
Z tej ilości wychodzi 4-5 kotletów. Większość przepisów robimy na 4 osoby.
U nas w domu Kuroniów, klasycznie dodaje się majeranek. Czasami dodaje się utarty w rękach tymianek suszony. Fajnie smakuje też czubrica taka bułgarska mieszanka ziół lub odrobina pieprzu ziołowego. Mógłbym to zrobić poprzez samowyzwalacz, podpięty pod Iphona ale sesję robimy z Bogusią moją żoną. Najczęściej ja daje ręce a ona robi zdjęcia 😉
Dodaję jeszcze świeźe listki maggi I pycha kotleciki .Pozdrawiam ☺
Ja też czasem dodaję zieleninę w zależności co jest pod ręką. Ten przepis chciałem, żeby był taki prosty klasyczny.
Ja do kotletów mielonych dodaję jeszcze 2-3 łyżeczki musztardy. Najbardziej lubię je jeść w towarzystwie sałaty masłowej ze śmietaną albo w zimę z sałatką z ogórków korniszonych.
Kucharze u mnie w pracy też często dodają majonez i musztardę. Też takie lubię, ale chciałem stworzyć przepis na takie klasyczne kotlety mielone.
Gotujemy kapustę biała lub kiszoną ( ja wole biała ) oraz ziemniaki tak mniej więcej po połowie .Odcedzamy kapustę i ziemniaki , ale wodę z ziemniaków zostawiamy .Podsmażamy boczek z cebulką na patelni .Mieszamy kapustę z ziemniakami , boczkiem i cebulką .Jeżeli całość jest za gęsta dolewamy wodę z ziemniaków .Całość doprawiamy solą , pieprzem , magi ,oraz octem do smaku . Wszystko razem jeszcze trochę dusimy .Podajemy do kotletów mielonych , mięsa gotowanego lub duszonych żeberek . Najsmaczniejsze kotlety to te z mięsa kl.2 poprzerastane tłuszczem .
Zapomniałem dopisać ze najbardziej smakuje z kapustą mieszaną .
A jak robisz tą kapustę?
Ja z lenistwa dodaje cebule surową ale bardzo drobno posiekaną ,no i nie zapominam o MAGI to podnosi smak kotleta.
U mnie zamiast majeranku był zawsze pieprz ziołowy 🙂
Z pieprzem też dobre, tylko aromat kminku nie bardzo mi do kotletów mielonych pasuje.
Pysznie wygladaja 🙂 a jak zrobic zasmazane buraczki ? 🙂
Już niedługo zrobię przepis idealny 🙂