Od momentu, w którym podzieliłem się z Wami przepisem na buraczki w słoiku, co i raz dostaję prośby o przepis na buraczki „takie do obiadu”. Jakiś czas mi to zajęło, odpisywałem, że nie mam odpowiedniej receptury (zgodnie z prawdą). W końcu się wziąłem, przygotowałem do wieprzowych kotletów buraczki zasmażane z jabłkiem, według przepisu mojej babci. Z drobną różnicą, że mój przepis jeszcze udoskonaliłem. Zamiast masła dodaje dobry smalec, może być ze skwarkami oraz aromatyczny ocet jabłkowy zamiast klasycznego spirytusowego.
Buraczki zasmażane z jabłkiem – idealny dodatek do obiadu
Buraki gotuj do miękkości, mi to zajęło 90 minut, ale wszystko zależy od wielkości i rodzaju buraka. Wiadomo też, że młode buraki gotują się krócej, stare dużo dłużej. Najprostszą metodą jest wbijanie co jakiś czas widelca, żeby sprawdzić czy są już miękkie.
Krok 1:
Ugotowane buraki obierz ze skórki, zetrzyj na drobnych oczkach.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej smalec lub masło, w wersji wegańskiej możesz użyć oleju lub oliwy. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj starte buraki, podsmaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól oraz pieprz.
Krok 3:
Pod koniec dodaj starte jabłko. Najlepiej sprawdzi się winna, kwaskowa odmiana. Ggotuj na małym ogniu do pięciu minut. Jeżeli buraczki mają dużo soku możesz je zagęścić dodając na patelnię zasmażkę, ale nie jest to konieczne.
Dziś skorzystałam z Twojego przepisu Jakubie na buraczki zasmażane. Na obiad będą bitki wołowe, kasza jęczmienna i właśnie te buraczki. Smak jest rewelacyjny. Na pewno będę częściej korzystać. Dziękuję i pozdrawiam. 🙂
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Super dzisiaj nastawie buraczki.ja robię zawsze że śmietaną. Spróbuję Pana przepisu.
Dziś skorzystałam z Twojego przepisu Jakubie na buraczki zasmażane. Na obiad będą bitki wołowe, kasza jęczmienna i właśnie te buraczki. Smak jest rewelacyjny. Na pewno będę częściej korzystać. Dziękuję i pozdrawiam. 🙂
U mnie zawsze dodaje się trochę mąki pod sam koniec gotowania. Są przepyszne
Tak jak pisałem, jedni „zaciągają” mąką inni nie, kwestia gustu 🙂
Dzięki wielkie za komentarz.
Pozdrawiam!