Przepis
Przetwory
Buraczki zasmażane z jabłkiem
Od momentu, w którym podzieliłem się z Wami przepisem na buraczki w słoiku, co i raz dostaję prośby o przepis na buraczki „takie do obiadu”. Jakiś czas mi to zajęło, odpisywałem, że nie mam odpowiedniej receptury (zgodnie z prawdą). W końcu się wziąłem, przygotowałem do wieprzowych kotletów buraczki zasmażane z jabłkiem, według przepisu mojej babci. Z drobną różnicą, że mój przepis jeszcze udoskonaliłem. Zamiast masła dodaje dobry smalec, może być ze skwarkami oraz aromatyczny ocet jabłkowy zamiast klasycznego spirytusowego.
Buraczki zasmażane z jabłkiem – idealny dodatek do obiadu
Składniki:
- 1 kg buraków ugotowanych w skórach
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu lub masła
- 4 łyżki octu jabłkowego, ja użyłem Roleskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 jabłko
- sól, czarny pieprz
Super dzisiaj nastawie buraczki.ja robię zawsze że śmietaną. Spróbuję Pana przepisu.
Dziś skorzystałam z Twojego przepisu Jakubie na buraczki zasmażane. Na obiad będą bitki wołowe, kasza jęczmienna i właśnie te buraczki. Smak jest rewelacyjny. Na pewno będę częściej korzystać. Dziękuję i pozdrawiam. 🙂
U mnie zawsze dodaje się trochę mąki pod sam koniec gotowania. Są przepyszne
Tak jak pisałem, jedni „zaciągają” mąką inni nie, kwestia gustu 🙂
Dzięki wielkie za komentarz.
Pozdrawiam!