Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoWarzywa faszerowane
Pieczarki czosnkowe
Składniki
- 16 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki przy kapeluszu i siekamy. Na patelni roztapiamy masło i podduszamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekane nóżki pieczarek, roztarty z odrobiną soli czosnek i na końcu natkę pietruszki i tartą bułkę. Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Napełniamy farszem kapelusze pieczarek i układamy je w rozgrzanym do 140° piekarniku. Pieczemy około 20 minut.