Wiosenna sałatka, która świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkiem i tutaj jajko gra jedną z głównych ról. Sałatka z łososiem i granatem to pyszne połączenie smaków. Przygotowuję się ją chwilkę, a później zostaje nam już tylko delektowanie się zawartością półmiska.
Sałatka z łososiem i granatem w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- 250 g mieszanki różnych sałat lub np. sałaty lodowej
- 200 g filetu z łososia
- 2 jajka
- 1 granat
- pół pęczka rzodkiewek
- pół zielonego ogórka
- 2 pomidory
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu np. lipowego
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki lub np. na ćwiartki.
Krok 2:
Filet z łososia oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na grillu lub na patelni, na łyżce oleju, na złoto z obydwu stron.
Krok 3:
Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, a ogórka w półplastry.
Krok 4:
Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty, a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko.
Krok 5:
Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Granat przetnij na pół, wyjmij soczyste nasiona – czyli jego jadalną część – i ułóż je na górze sałatki.
Krok 6:
Czosnek dokładnie posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.
Krok 7:
W miseczce lub np. blenderze wymieszaj miód z musztardą i czosnkiem, a następnie powoli dodawaj porcjami oliwę i cały czas mieszaj lub miksuj. Na końcu dopraw sos solą oraz pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polej tak przygotowanym sosem naszą sałatkę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<