X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiWielkanoc

Sałatka z łososiem i granatem w sosie musztardowo-miodowym

Wiosenna sałatka, która świetnie odnajdzie się na świątecznym stole.  Wielkanoc kojarzy nam się z jajkiem i tutaj jajko gra jedną z głównych ról. Sałatka z łososiem i granatem to pyszne połączenie smaków. Przygotowuję się ją chwilkę, a później zostaje nam już tylko delektowanie się zawartością półmiska. 

Sałatka z łososiem i granatem w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 250 g mieszanki różnych sałat lub np. sałaty lodowej 
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 jajka
  • 1 granat
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół zielonego ogórka
  • 2 pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu np. lipowego
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki lub np. na ćwiartki.

Krok 2:

Filet z łososia oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na grillu lub na patelni, na łyżce oleju, na złoto z obydwu stron.

Krok 3:

Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, a ogórka w półplastry.

Krok 4:

Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty, a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko.

Krok 5:

Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Granat przetnij na pół, wyjmij soczyste nasiona – czyli jego jadalną część – i ułóż je na górze sałatki.

Krok 6:

Czosnek dokładnie posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.

Krok 7:

W miseczce lub np. blenderze wymieszaj miód z musztardą i czosnkiem, a następnie powoli dodawaj porcjami oliwę i cały czas mieszaj lub miksuj. Na końcu dopraw sos solą oraz pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polej tak przygotowanym sosem naszą sałatkę.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również