X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyPotrawy z grillaPrzekąski na ciepłoWieprzowina

Szaszłyk z pieczarek po huzarsku

Składniki

  • 1 kg dużych pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po 2 łyżeczki majeranku i ostrej papryki lub chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy z nieczystości i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nakładamy farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładamy ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. Takie szaszłyki  można oczywiście przygotować na patelni lub w piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również