Przepis
GrzybyPotrawy z grillaPrzekąski na ciepłoWieprzowina
Szaszłyk z pieczarek po huzarsku
Składniki
- 1 kg dużych pieczarek
- 500 g mielonego mięsa
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- po 2 łyżeczki majeranku i ostrej papryki lub chilli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyszczamy z nieczystości i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nakładamy farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładamy ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. Takie szaszłyki można oczywiście przygotować na patelni lub w piekarniku.