Potrawy wegetariańskie
Rozgrzewające curry z jesiennych warzyw
Rozgrzewające curry z jesiennych warzyw to bez wątpienia połączenie kuchni tajskiej z polską. Co z tego wyszło??? Bardzo smakowite, z pewnością rozgrzewające curry z kolendrowym omletem. Trochę to kulinarny freestyle, jednakże takie kombinacje często wychodzą najlepsze. Jesienne warzywa otulone kremowym mleczkiem kokosowym z cytrusową nutą liści kaffiru i żółtej pasty curry to musi być pyszne. A to dopiero przedsmak zbliżającego się wielkimi krokami festiwalu jesiennych inspiracji, który zagości u mnie.
Rozgrzewające curry z jesiennych warzyw
Składniki:
- garść brukselki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek dyni np. hokkaido
- pół cukinii
- ćwiartka brokułu
- puszka mleczka kokosowego 5-7% tłuszczu 400 ml
- 3-4 liście limonki kaffir
- 1 kopiata łyżeczka żółtej pasty curry
- łyżka oleju kokosowego
- sól
Omlet:
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól
- łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze na oleju kokosowym podsmaż połówki brukselki, półplasterki marchewki oraz cząstki cebuli i selera. Następnie, gdy warzywa się zarumienią dodaj dynię pokrojoną w dużą kostkę.
Krok 2:
Po kilku minutach smażenia dodaj cukinie pokrojoną podobnie do dyni oraz różyczki brokułu. Wlej mleczko kokosowe, następnie wsyp liście limonki kaffir. Duś 10-12 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3:
W międzyczasie posiekaną kolendrę wymieszaj z posolonym rozmąconym jajkiem. Usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.
Krok 4:
Curry podawaj z kolendrowym omletem lub klasycznie z białym ryżem.
Rozgrzewające curry z jesiennych warzyw jeden z lepszych pomysłów jak spożytkować dary natury. Potrawa jest aromatyczna, sycąca i delikatnie pikantna. Do swojego menu mogą ją włączyć również weganie, ponieważ nie ma w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziecie TUTAJ