Dania główneDrób
Konfitowane udka z gęsi
11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości oraz dzień św. Marcina. W całym kraju odbywają się wesołe korowody, festiwale i pikniki, na których oprócz motywów patriotycznych obecne są stragany z pysznym jedzeniem. Od wielu lat wśród potraw z pewnością prym wiodą rogale świętomarcińskie oraz dania z gęsiny. Cieszy mnie to niezwykle, bo mięso tego drobiu zostało przez Polaków mocno zapomniane na rzecz mięsa wieprzowego czy mięsa kurczaka. Paradoksalnie Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, jednak większość zasobów wysyła za granicę. Na szczęście spożycie mięsa gęsiego oraz świadomość, jak dobrym i zdrowym mięsem wzrasta z roku na rok. Dzisiaj przygotowałem dla Was niesamowicie smaczne danie, czyli konfitowane udka z gęsi z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Poniżej znajdziecie dokładny przepis „krok po kroku”.
Konfitowane udka z gęsi
Składniki:
- 4 udka z gęsi (ok 1,5 kg)
- garść świeżego tymianku
- 4-5 gałązek świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 600 g oleju np. rzepakowego
Marynata:
- 3 łyżeczki majeranku suszonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
Buraczki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 4 łyżki konfitury z mirabelki lub innej kwaskowej konfitury
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Udka z gęsi umyj, osusz.
Krok 2:
Do miski wlej 3 łyżki oleju, dodaj majeranek, ząbki czosnku starte na tarce na małych oczkach, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Następnie mięso natrzyj przygotowaną marynatą.
Krok3:
Podsmaż udka z obu stron na złoty kolor. Włóż mięso do naczynia, w którym będziesz piec. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz czosnek. Wszystkie składniki zalej olejem (olej ma praktycznie zakryć mięso). Piecz 3 godziny w temperaturze 140°C „góra – dół”w garnku od AMT Bestpan – dzięki jednolitemu aluminium i odpowiedniej grubości – garnek rozgrzewa się równomiernie w całości – dzięki czemu skracamy czas pieczenia (w tym przypadku ok. 1h krócej) oraz redukujemy moc piekarnika – gdyż aluminium – jako bardzo dobry przewodnik ciepła oddaje temperaturę oraz dłużej pozostaje ciepły, dzięki czemu oszczędzamy energię i pieniądze!
Krok 4:
Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na złoty kolor na smalcu. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce na średniej wielkości oczkach. Następnie dodaj buraki do usmażonej cebuli. Ponownie smaż przez kilka minut.
Krok 5:
Dodaj ocet spirytusowy oraz konfiturę z mirabelki (zamiast konfitury możecie dodać cukier lub miód). Na zakończenie dodaj pieprz i sól.
Garnek do tańca i do różańca
Potrawę przygotowałem w jednym naczyniu od AMT Gastroguss Polska . Jest to garnek model V-832 idealny z pewnością do podsmażania i duszenia. Dzięki niskim ściankom łatwo można obrócić udka i nie ma potrzeby zużywać dużej ilości tłuszczu do konfitowania. Dzięki wykonaniu z aluminium oraz specjalnej podstawie termicznej dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. W ten sposób proces duszenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych w przygotowywanych posiłkach. Dzięki powłoce Lotan pomimo długiego duszenia nic nie przywiera do dna, a powierzchnia łatwo się czyści. Razem z firmą AMT Gastroguss Polska przygotowałem dla Was kod rabatowy: Gotujzkuroniem20, który upoważnia do zakupu wszystkich produktów na stronie ze zniżką 20%.
Na koniec zapraszam po więcej drobiowych przepisów >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.