Dania główneDrób
Klasyczny kotlet de volaille
Klasyczny kotlet de volaille to jedno z moich ulubionych obiadowych dań i absolutna klasyka polskiej kuchni. Mimo, że przygotowywałem go już bez wątpienia setki razy to jakoś nigdy nie podzieliłem się z Wami przepisem. Dzisiaj nadrabiam zaległości i jestem przekonany, iż efekt powali Was na kolana. Zapraszam po przepis.
Klasyczny kotlet de volaille – najlepszy przepis
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (waga w sumie 450 g)
- 70 g zimnego masła
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 jajka „zerówki”
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka bułki tartej
- 4 łyżki Beskidzki Culinary
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piersi kurczaka podziel na cztery kotlety. Każdy kawałek rozklep tłuczkiem przez folię spożywczą.
Krok 2:
Następnie kotlety oprósz solą i pieprzem. Masło podziel na cztery równe kawałki, natkę i szczypiorek drobno posiekaj. Na każdy kawałek mięsa ułóż kostkę masła obtoczoną w posiekanych ziołach oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na koniec zwiń roladki, szczelnie podwijając końce.
Krok 3:
Następnie roladki dokładnie obtocz w mące, później w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Panierowanie można powtórzyć, z pewnością podwójna „karoseria” lepiej zabezpieczy przed wypłynięciem masła podczas smażenia.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej Beskidzki Culinary. De volaille smaż po dwie sztuki, aby temperatura tłuszczu nie obniżyła się za bardzo. Następnie każdy kotlet obróciłem trzy razy, aby równomiernie się usmażyły. Czas smażenia to około 8-10 minut. Następnie roladki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Klasyczny kotlet de volaille podałem z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz surówką z pomidorów i ogórków curry.
Optymalny efekt smażenia
Dla uzyskania optymalnego efektu kotlety usmażyłem na Beskidzki Culinary. To nowość na rynku, która jest połączeniem masła klarowanego z olejem rzepakowym. Idealnie nadaje się do smażenia a swoim maślanym aromatem podkreśla i dopełnia smak potraw. Miękka konsystencja ułatwia precyzyjne dozowanie, także bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Beskidzki Culinary to również źródło witaminy E i kwasów Omega-3.
Na koniec podrzucam –>LINK<– do zakładki z innymi fantastycznymi pomysłami na obiad.
Panie Jacku czy zechce Pan rozwiać moje wątpliwości dotyczące smażenia?
Bardzo zainteresował mnie proponowany przez Pana produkt o nazwie Beskidzki Culinary (mam nadzieję, że można na nim smażyć zarówno ryby, jak i pierś z kurczaka itp.), ale niepokoi mnie to, że produkt ten ma w swoim składzie olej. Od oleju dawno odeszłam, ponieważ smażone na oleju potrawy często mi się przypalały, a masło klarowane ma większą temperaturę dymienia (to dobrze). Czy smażąc na Beskidzki Culinary musimy obawiać się, że np. ryba czy de volaille przypali się tak jak czasami bywa, gdy smaży się na samym oleju?
Ciekawa jestem też czy gdzieś można go kupić np. w Stokrotce, Biedronce itp? a mieszkam niestety w małym mieście.
I czy mogłabym prosić o informację jakiego masła Pan używa do środka tego de volailla, ponieważ nie używałam nigdy masła i nie wiem jakie są. Pozdrawiam Pana i życzę wszystkiego dobrego.
Proste lecz przepyszne danie pomimo braku zdolności będę z przyjemnością udoskonalać . Problemem jest tylko odpowiednie przygotowanie , rozbicie kotletów, zbyt wysoka temperatura smażenia , użyłam mieszanki oleju smalcu i masła … efekt doskonały ! Dziękuję