X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Klasyczny kotlet de volaille

Klasyczny kotlet de volaille to jedno z moich ulubionych obiadowych dań i absolutna klasyka polskiej kuchni. Mimo, że przygotowywałem go już setki razy to jakoś nigdy nie podzieliłem się z Wami przepisem. Dzisiaj nadrabiam zaległości i jestem przekonany, efekt powali Was na kolana.  Zapraszam po przepis.

Klasyczny kotlet de volaille – najlepszy przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (waga w sumie 450 g)
  • 70 g zimnego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 jajka „zerówki”
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki Beskidzki Culinary
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piersi kurczaka podziel na cztery kotlety. Każdy kawałek rozklep tłuczkiem przez folię spożywczą. 

Krok 2:

Następnie kotlety oprósz solą i pieprzem. Masło podziel na cztery równe kawałki, natkę i szczypiorek drobno posiekaj. Na każdy kawałek mięsa ułóż kostkę masła obtoczoną w posiekanych ziołach oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na koniec zwiń roladki, szczelnie podwijając końce.

Krok 3:

Następnie roladki dokładnie obtocz w mące, później w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Panierowanie można powtórzyć, z pewnością podwójna „karoseria” lepiej zabezpieczy przed wypłynięciem masła podczas smażenia.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej Beskidzki Culinary. De volaille smaż po dwie sztuki, aby temperatura tłuszczu nie obniżyła się za bardzo. Każdy kotlet obróciłem trzy razy, aby równomiernie się usmażyły. Czas smażenia to około 8-10 minut. Następnie roladki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Klasyczny kotlet de volaille podałem z ziemniakami ze szczypiorkiem oraz surówką z pomidorów i ogórków curry.

Optymalny efekt smażenia

Dla uzyskania optymalnego efektu kotlety usmażyłem na Beskidzki Culinary. To nowość na rynku, która jest połączeniem masła klarowanego z olejem rzepakowym. Idealnie nadaje się do smażenia a swoim maślanym aromatem podkreśla i dopełnia smak potraw. Miękka konsystencja ułatwia  precyzyjne dozowanie, także bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Beskidzki Culinary to również źródło witaminy E i kwasów Omega-3.

Na koniec podrzucam –>LINK<– do zakładki z innymi fantastycznymi pomysłami na obiad.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również