X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Placki ziemniaczane z żółtym serem i łososiem

Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z Was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Poniżej znajdziecie dokładny przepis:

Placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Składniki:

  • 700 g ziemniaków np. bryza
  • 1 mała cebula
  • 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • 150 g wędzonego łososia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • ewentualnie kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Placki ziemniaczane z żółtym serem smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.

Krok 3:

Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym serem. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.

Na koniec podrzucam –>LINK<– do zakładki ze sprawdzonymi przepisami na dania z ziemniaków.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również