Potrawy z ziemniaków
Placki ziemniaczane z żółtym serem i łososiem
Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z Was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Poniżej znajdziecie dokładny przepis:
Placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem
Składniki:
- 700 g ziemniaków np. bryza
- 1 mała cebula
- 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatki:
- 150 g wędzonego łososia
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
- ewentualnie kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Dodaj ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Placki ziemniaczane z żółtym serem smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Krok 3:
Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym serem. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.
Na koniec podrzucam –>LINK<– do zakładki ze sprawdzonymi przepisami na dania z ziemniaków.