Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Śledź w czterech sosach Macieja Kuronia
Na naszych stołach wigilijnych nigdy nie może zabraknąć śledzia. Śledź to pyszna ryba, która świetnie smakuje w wielu odsłonach. Ja mam dzisiaj dla Was śledzia w czterech sosach! Wszystkie pyszne i warte przygotowania. Zapraszam do lektury, mam nadzieję, że zasmakujecie w przepisie.
Śledź w czterech sosach Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
Pierwszy sos – majonezowy
- 2 żółtka
- 250 ml oleju np. rzepakowego
- 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier, sól, pieprz
Drugi sos – śmietankowy
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 g posiekanej cebuli
- 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
- ew. 2 kiszone ogórki
Trzeci sos – musztardowy
- pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
- 150 g posiekanej cebuli
- 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżka oleju
Czwarty sos – wykwintny
- 1 puszka anchois
- 2 cebule
- kapary
- pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
- 2 łyżeczki czerwonego kawioru
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety namocz w wodzie i zostaw je na 6-12 godzin, następnie w międzyczasie dwukrotnie zmień wodę, przez ostatnie 2 godziny mocz śledzie w mleku. Następnie wyjmij je, wysusz, przy pomocy ręczników papierowych i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 1:
Pierwszy sos – majonezowy. Zacznij od zrobienia majonezu: żółtka utrzyj z musztardą, dodawaj porcjami olej. Następnie dopraw sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.
Krok 3:
Drugi sos – śmietankowy. Drobno posiekaj ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostaw do przybrania. Następnie śmietanę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami.
Krok 4:
Trzeci sos – musztardowy. Majonez połącz z olejem, dodaj cebulę i musztardę, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Czwarty sos – wykwintny. Drobno pokrój fileciki anchois (część filecików możesz pozostawić do przybrania), następnie wymieszaj je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem.
Krok 6:
Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. ziemniakami. Ziemniaki w łupinach włóż do żaroodpornego naczynia, następnie piecz je 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
Krok 7:
Śledzie w sosie śmietankowym i musztardowym posyp siekanym jabłkiem i ogórkiem, śledzie w sosie wykwintnym – pokrojonymi anchois i kaparami. Na koniec podaj obrane z łupin ziemniaki i oprószone solą, z wiórkami masła na wierzchu.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Zdjęcie poglądowe.
W temacie śledzi: Od wielu lat na naszym stole wigilijnym są śledzie w sosie remoulade wg przepisu p.Macieja Kuronia. Pychota !!! Zresztą co roku o tej porze na wierzchu jest u nas mała książeczka „Przepisy na Boze Narodzenie” autorstwa Macieja Kuronia. Pozdrawiam 🙂
Bardzo mi miło!