X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Śledź w czterech sosach Macieja Kuronia

Na naszych stołach wigilijnych nigdy nie może zabraknąć śledzia. Śledź to pyszna ryba, która świetnie smakuje w wielu odsłonach. Ja mam dzisiaj dla Was śledzia w czterech sosach! Wszystkie pyszne i warte przygotowania. Zapraszam do lektury, mam nadzieję, że zasmakujecie w przepisie. 

Śledź w czterech sosach Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg filetów solonych
  • 500 ml mleka
Pierwszy sos – majonezowy
  • 2 żółtka
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz
Drugi sos – śmietankowy
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g posiekanej cebuli
  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
  • ew. 2 kiszone ogórki
Trzeci sos – musztardowy
  • pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
  • 150 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • 1 łyżka oleju
Czwarty sos – wykwintny
  • 1 puszka anchois
  • 2 cebule
  • kapary
  • pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
  • 2 łyżeczki czerwonego kawioru

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze filety namocz w wodzie i zostaw je na 6-12 godzin, następnie w międzyczasie dwukrotnie zmień wodę, przez ostatnie 2 godziny mocz śledzie w mleku. Następnie wyjmij je, wysusz, przy pomocy ręczników papierowych i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 1:

Pierwszy sos – majonezowy. Zacznij od zrobienia majonezu: żółtka utrzyj z musztardą, dodawaj porcjami olej. Następnie dopraw sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.

Krok 3:

Drugi sos – śmietankowy. Drobno posiekaj ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostaw do przybrania. Następnie śmietanę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami.

Krok 4:

Trzeci sos – musztardowy. Majonez połącz z olejem, dodaj cebulę i musztardę, następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Czwarty sos – wykwintny. Drobno pokrój fileciki anchois (część filecików możesz pozostawić do przybrania), następnie wymieszaj je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem.

Krok 6:

Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. ziemniakami. Ziemniaki w łupinach włóż do żaroodpornego naczynia, następnie piecz je 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.

Krok 7:

Śledzie w sosie śmietankowym i musztardowym posyp siekanym jabłkiem i ogórkiem, śledzie w sosie wykwintnym – pokrojonymi anchois i kaparami. Na koniec podaj obrane z łupin ziemniaki i oprószone solą, z wiórkami masła na wierzchu.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Zdjęcie poglądowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również