X

Czego szukasz?

Przepis

Przedstawiam Wam trzy najlepsze przepisy na śledzia. Te wersje goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Ale bez wątpienia świetnie sprawdzają się jako przekąski karnawałowe lub element zimnego bufetu. Śledź na trzy sposoby to gwarancja pysznej zabawy.

Śledź na trzy sposoby

Kompilacja optymalna

Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna.

Szczególnie dumy jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. Chociaż ten w sosie musztardowo-miodowym też jest rewelacyjny. Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. Ja od wielu lat używam holenderskiego matjasa (link)

Śledź w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżek musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 żółtka 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. 

Krok 2:

Po drugie w osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, następnie dodaj żółtka.

Krok 3:

W kolejnym kroku zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4:

Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.

 

Śledź w oleju

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. 

Krok 2:

Po drugie cebule pokrój w drobne piórka. Następnie pokrojonego śledzia dokładnie wymieszaj z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 3:

Przygotowane składniki przełóż do słoika, następnie zalej dwoma rodzajami oleju. Na koniec odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia jak już wszystkie składniki się „przegryzą”.

Śledź po skandynawsku

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 500 ml wody
  • 25 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. 

Krok 2:

Po drugie jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suchej patelni lub w piekarniku).

Krok 3:

Do rondelka wlej wodę. Następnie dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml. Na koniec przecedź wywar, odstaw do przestygnięcia.

Krok 4:

W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 5:

Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Śledź na trzy sposoby to zbiór trzech najlepszych przepisów na śledzia. Polecam przygotować je na święta i nie tylko. W razie pytań lub innych palących kwestii, proszę o komentarz. Niezwłocznie na każdy odpiszę 😊

Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i na mojego Facebooka

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry
    Robię właśnie śledzie w sosie musztardowym. Moje pytanie to jaki jest czas na spozycie. Jak długo nadają się do zjedzenia.

  2. Właśnie zrobiłam śledzie po skandynawsku oraz w sosie musztardowo midowym, są przepyszne. Jak długo można je przechowywać?

  3. Witam, czy koncentrat w śledziach po skandynawsku wystarczy wymieszać z zalewa z przypraw? Bez podsmażenia, podgrzania itp.? I czy ocet winny można zastapic czymś innym? Po prostu go nie mam bo nie wiem do czego można go użyć… Do sałatek/sosów mam balsamiczny z Modeny, jabłkowy leży bo oprócz picia na czczo to nie wiem do czego innego można dodać. Pozdrawiam

  4. moje pytanie, co znaczy olej roślinny? czy rzepakowy nie jest roślinnym? bo w przepisie jest aby użyć obydwu. I nie rozumiem też pierwszej pozycji w przepisach, tzn. 600 g. filetow w oleju, kupuje zawsze filety z zalewy, a olej dodaje w domu. Będę wdzięczna za odpowiedź ❤️

    • Śledzie kupuje w oleju, ale nie używam go do przygotowania sosu, tylko odlewam. Do przygotowania sosu używam oleju roślinnego rafinowanego, takiego najzwyczajniejszego ze sklepu (rzepakowego lub słonecznikowego) oraz tłoczonego na zimno lnianego lub rzepakowego.

  5. A ja mam wątpliwości: śledzie w oleju moczyć w mleku???? Zwykle płaty solone, tak, ale w oleju??? Poza tym śledź w oleju żeby zrobić śledzia w oleju? A śledzie po skandynawsku znam jako po holendersku i ze śledziami w zalewie octowej. Pozdrawiam (zupełny laik kuchenny).

    • Śledzie w oleju mączę w mleku tak samo jak z solanki, aby pozbyć się nadmiaru soli. Dzięki temu moczeniu śledzie robią się delikatniejsze.
      Śledzia w oleju nie robi się w oleju w którym został sprzedany. Jest on bardzo słony, bez dodatków aromatyzujących. Ja do śledzia w oleju używam oleju tłoczonego na zimno lnianego lub rzepakowego, to zupełnie inna klasa. Do tego dodaje świeżą cebulkę i przyprawy. Nazwa przepisu, sprawa umowna…mój Tata nazywał je po Skandynawsku i bardzo podobne jadłem w Szwecji, dlatego i ja je tak nazywam. W Holandii byłem przelotem i śledzi nie próbowałem 😉

  6. Gdzie Pan kupuje holenderskiego matjasa? Z pewnością wypróbuje przepisy. Pozdrawiam

  7. Bardzo dziękuję!
    Tak się bałam śledzi…Zawsze,miałam problem z trawieniem.
    Teraz wiem,że to cebula sprawiała kłopot.Teraz jest ok!!
    Są wspaniałe!
    Smakują nieziemsko!!!!!

  8. Czy do śledzia po skandynawski trzeba dodać goździki i cynamon (nie mam możliwości ich kupienia)? Czym ew można je zastąpić?

Sprawdź również