Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRóżne przepisyRyby
Śledź na trzy sposoby
Przedstawiam Wam trzy najlepsze przepisy na śledzia. Te wersje goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Ale bez wątpienia świetnie sprawdzają się jako przekąski karnawałowe lub element zimnego bufetu. Śledź na trzy sposoby to gwarancja pysznej zabawy.
Śledź na trzy sposoby
Kompilacja optymalna
Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna.
Szczególnie dumy jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. Chociaż ten w sosie musztardowo-miodowym też jest rewelacyjny. Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. Ja od wielu lat używam holenderskiego matjasa (link)
Śledź w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżek musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 żółtka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 2:
Po drugie w osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, następnie dodaj żółtka.
Krok 3:
W kolejnym kroku zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4:
Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.
Śledź w oleju
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 2 małe cebule
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 300 ml oleju roślinnego
- 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 2:
Po drugie cebule pokrój w drobne piórka. Następnie pokrojonego śledzia dokładnie wymieszaj z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3:
Przygotowane składniki przełóż do słoika, następnie zalej dwoma rodzajami oleju. Na koniec odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia jak już wszystkie składniki się „przegryzą”.
Śledź po skandynawsku
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 2 małe cebule
- 500 ml wody
- 25 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 80 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 2:
Po drugie jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suchej patelni lub w piekarniku).
Krok 3:
Do rondelka wlej wodę. Następnie dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml. Na koniec przecedź wywar, odstaw do przestygnięcia.
Krok 4:
W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5:
Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Śledź na trzy sposoby to zbiór trzech najlepszych przepisów na śledzia. Polecam przygotować je na święta i nie tylko. W razie pytań lub innych palących kwestii, proszę o komentarz. Niezwłocznie na każdy odpiszę 😊
Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i na mojego Facebooka.
Dzień dobry
Robię właśnie śledzie w sosie musztardowym. Moje pytanie to jaki jest czas na spozycie. Jak długo nadają się do zjedzenia.
Spokojnie 5 dni w lodówce postoją 🙂
Właśnie zrobiłam śledzie po skandynawsku oraz w sosie musztardowo midowym, są przepyszne. Jak długo można je przechowywać?
spokojnie 5-7 dni
Dziękuję, mąż i tak już kończy. Trzeba zrobić nowe.
Może warto poczekać do świąt żeby się nie przejadły 😉
Pozdrawiam
Witam, czy koncentrat w śledziach po skandynawsku wystarczy wymieszać z zalewa z przypraw? Bez podsmażenia, podgrzania itp.? I czy ocet winny można zastapic czymś innym? Po prostu go nie mam bo nie wiem do czego można go użyć… Do sałatek/sosów mam balsamiczny z Modeny, jabłkowy leży bo oprócz picia na czczo to nie wiem do czego innego można dodać. Pozdrawiam
Hej, koncentrat po prostu mieszasz, bez konieczności podsmażania. Użyj jabłkowe, również się super sprawdzi 🙂
Mam pytanie czy do śledzia w sosie musztardowym – miodowym używamy żółtka gotowanego czy surowego . Pozdrawiam
surowego.
Czy do śledzia wsosie musztardowo-miodowym koniecznie trzeba dodać żółtka? Czy sparza je Pan przed dodaniem?
Ja uważam, że koniecznie. Od kilkunastu lat robię te śledzie i wszystko jest ok, tylko jajko wcześniej możesz sparzyć.
Możesz jeszcze zmodyfikować przepis i zamiast żółtek i oleju dodajesz 2 łyżki majonezu 🙂
moje pytanie, co znaczy olej roślinny? czy rzepakowy nie jest roślinnym? bo w przepisie jest aby użyć obydwu. I nie rozumiem też pierwszej pozycji w przepisach, tzn. 600 g. filetow w oleju, kupuje zawsze filety z zalewy, a olej dodaje w domu. Będę wdzięczna za odpowiedź ❤️
Śledzie kupuje w oleju, ale nie używam go do przygotowania sosu, tylko odlewam. Do przygotowania sosu używam oleju roślinnego rafinowanego, takiego najzwyczajniejszego ze sklepu (rzepakowego lub słonecznikowego) oraz tłoczonego na zimno lnianego lub rzepakowego.
Czemu pisze pan filety śledziowe w oleju, a nie śledziowe solone
Bo śledzie zazwyczaj można kupić w 2 wariantach. Solone: w słonej zalewie/solance. W oleju: filety zanurzone w oleju.
Ja wolę te w oleju, chociaż droższe to smaczniejsze.
A ja mam wątpliwości: śledzie w oleju moczyć w mleku???? Zwykle płaty solone, tak, ale w oleju??? Poza tym śledź w oleju żeby zrobić śledzia w oleju? A śledzie po skandynawsku znam jako po holendersku i ze śledziami w zalewie octowej. Pozdrawiam (zupełny laik kuchenny).
Śledzie w oleju mączę w mleku tak samo jak z solanki, aby pozbyć się nadmiaru soli. Dzięki temu moczeniu śledzie robią się delikatniejsze.
Śledzia w oleju nie robi się w oleju w którym został sprzedany. Jest on bardzo słony, bez dodatków aromatyzujących. Ja do śledzia w oleju używam oleju tłoczonego na zimno lnianego lub rzepakowego, to zupełnie inna klasa. Do tego dodaje świeżą cebulkę i przyprawy. Nazwa przepisu, sprawa umowna…mój Tata nazywał je po Skandynawsku i bardzo podobne jadłem w Szwecji, dlatego i ja je tak nazywam. W Holandii byłem przelotem i śledzi nie próbowałem 😉
Gdzie Pan kupuje holenderskiego matjasa? Z pewnością wypróbuje przepisy. Pozdrawiam
Hej,
Wczoraj widziałem w Makro.
A ja zamawiam do restauracji TUTAJ: https://www.kuchnieswiata.com.pl/matjas-czy-a-la-matjas
Bardzo dziękuję!
Tak się bałam śledzi…Zawsze,miałam problem z trawieniem.
Teraz wiem,że to cebula sprawiała kłopot.Teraz jest ok!!
Są wspaniałe!
Smakują nieziemsko!!!!!
Haniu,
Dziękuje za komentarz, aż mi się cieplutko na serduszko zrobiło 🙂
U nas śledziowe trio obowiązkowo na wigilię i święta.
Trzymaj się ciepło.
Mogę kupić, ile jej dać?
1 płaską łyżeczkę
Czy do śledzia po skandynawski trzeba dodać goździki i cynamon (nie mam możliwości ich kupienia)? Czym ew można je zastąpić?
Może masz przyprawę do piernika?
Śledź w musztardzie z waszego przepisu petarda! Palce lizać! Polecam
Dominika,
Miło mi to słyszeć. Wypróbuj też pozostałe przepisy na śledzia.
Pozdrawiam 🙂