X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisy

Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami.

Ciasto przekładane.

Ciasto przekładane. Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 250 g śmietany 18%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem waniliowy:

 

  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g masła 

 

Krem czekoladowy:

 

  • 120 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru 

 

Piana z białek na wierzch:

 

  • 6 białek 
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki ciasta zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka.

 

Ciasto podziel na 6 równych części po 200 g każda. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na papierze do pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut. 

 

Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 600 ml mleka i z 6 łyżkami cukru. Tak aby masa była mocno gęsta. Odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje ostudzonego budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. 

 

Następnie przygotuj drugi krem. Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę. 

 

Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie. 

 

Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia na kształt ciasta i pieczesz w 15 min w 180° C, a następnie 10-15 min w 150° C. 

 

Na naszej stronie nie słabnącą popularnością cieszą się ciasta na tzw. „dużą blachę”. Nic dziwnego, kiedy spodziewamy się większej ilości gości lub organizujemy w swoim domu święta, takie rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego przedstawiamy kolejny taki wypiek: Ciasto przekładane kremem czekoladowo-waniliowym.

 

Idealne dla większej ilości biesiadników

 

Idealne dla większej ilości biesiadników, proste w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Ciasto przekładane składa się z dwóch pysznych kremów z dodatkiem wiśni. Uwielbiamy je przygotowywać dla naszych gości, a oni zawsze są zachwyceni 😊

 

Polecam przepis krok po kroku na Ciasto przekładane kremem czekoladowo-waniliowym z wiśniami. W razie pytań piszcie komentarze. Jeżeli szukacie innych przepisów na słodkości, zapraszam TU (link)

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również