Ciasta i ciastkaRóżne przepisy
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. ( Ciasto Jakuba )
Na naszej stronie niesłabnącą popularnością cieszą się ciasta na tzw. „dużą blachę”. Nic dziwnego, kiedy spodziewamy się większej ilości gości lub np. organizujemy w swoim domu święta, takie rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego przedstawiamy kolejny taki wypiek: Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. Bez wątpienia przepyszne ciasto, które zasmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie. Dodam jeszcze, że w niektórych regionach Polski to ciasto nosi nazwę CIASTO JAKUBA.
CIASTO PRZEKŁADANE KREMEM WANILIOWYM I CZEKOLADOWYM Z WIŚNIAMI ( Ciasto Jakuba )
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 250 g śmietany 18%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM WANILIOWY:
- 2 budynie waniliowe
- 600 ml mleka np. 3%
- 6 łyżek cukru np. trzcinowego
- 250 g masła
KREM CZEKOLADOWY:
- 120 ml mleka np. 3%
- 100 g gorzkiej czekolady np. 80%
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
PIANA Z BIAŁEK NA WIERZCH
- 6 białek
- 1 kisiel cytrynowy
- 150 g cukru pudru
Ciasto przekładane
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, następnie zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka.
Krok 2:
Ciasto podziel na 6 równych części po 200 g każda. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na papierze do pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut.
Krok 3:
Następnie gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 600 ml mleka i z 6 łyżkami cukru. Tak, aby masa była mocno gęsta. Następnie odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje ostudzonego budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej.
Krok 4:
Następnie przygotuj drugi krem. Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę.
Krok 5:
W kolejnym kroku pieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym, następnie układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie.
Krok 6:
Na koniec na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubij z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłóż na papier do pieczenia na kształt ciasta i pieczesz w 15 min w 180° C i kolejno 10-15 min w 150° C.
Idealne dla większej ilości biesiadników
Idealne dla większej ilości biesiadników, bez wątpienia proste w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Ciasto przekładane składa się z dwóch pysznych kremów z dodatkiem wiśni.
Ciasto przekładane
Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<