X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisy

Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami.

Na naszej stronie niesłabnącą popularnością cieszą się ciasta na tzw. „dużą blachę”. Nic dziwnego, kiedy spodziewamy się większej ilości gości lub np. organizujemy w swoim domu święta, takie rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego przedstawiamy kolejny taki wypiek: Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. Bez wątpienia przepyszne ciasto, które zasmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie. I na pewno po niedzieli, zostanie troszkę żeby zabrać na deser do pracy.

Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami.

Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 250 g śmietany 18%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka np. 3%
  • 6 łyżek cukru np. trzcinowego
  • 250 g masła 
Krem czekoladowy:
  • 120 ml mleka np. 3%
  • 100 g gorzkiej czekolady np. 80%
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru 
Piana z białek na wierzch:
  • 6 białek 
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Krok 1:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, następnie zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka.

Krok 2:

Ciasto podziel na 6 równych części po 200 g każda. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na papierze do pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut. 

Krok 3:

Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 600 ml mleka i z 6 łyżkami cukru. Tak aby masa była mocno gęsta. Następnie odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje ostudzonego budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. 

Krok 4:

Następnie przygotuj drugi krem. Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę. 

Krok 5:

Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym,  następnie układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie. 

Krok 6:

Na koniec na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubij z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłóż na papier do pieczenia na kształt ciasta i pieczesz w 15 min w 180° C i kolejno 10-15 min w 150° C. 

Idealne dla większej ilości biesiadników

Idealne dla większej ilości biesiadników, bez wątpienia proste w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Ciasto przekładane składa się z dwóch pysznych kremów z dodatkiem wiśni. Uwielbiamy je przygotowywać dla naszych gości, a oni zawsze są zachwyceni 😊

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również