X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki meksykańskie

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1-1,2 kg dyni lub cukinii
  • dwa pomidory
  • czerwona lub żółta papryka
  • puszka czerwonej fasolki
  • 500ml mleka
  • mąka
  • 2 jajka
  • paczka mieszanki przypraw chili
  • kwaśna gęsta śmietana
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa

Sposób przyrządzania

Nadzienie: Dynię lub cukinię obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę. Drobno pokroić paprykę, pomidory obrać ze skóry i też w kostkę. Rozgrzać trochę oliwy na patelni i podsmażyć mięso. Przełożyć do osobnej miski. Dolać oliwy i na patelnię wrzucić dynię, paprykę i pomidory. Chwilę smażyć a potem przykryć pokrywką i dusić ok 15 min. Sprawdzić czy dynia (lub cukinia) da się rozgnieść na miazgę. Jeżeli nie to dusić dalej. W razie potrzeby dolać troszkę wody. Do masy wrzucić mięso, wymieszać, dodać całą torebkę mieszanki chili i dusić jeszcze ok 15 min. 5 min. przed końcem duszenia dodać odsączoną puszkę fasolki. Jeżeli potrzeba doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Naleśniki: Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek mąki i mleka wymieszać ciasto naleśnikowe, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta, doprawić solą bazylią i oregano. Upiec grube naleśniki (ok 2-3mm) Na talerzu położyć naleśnik, na połówkę nałożyć farszu, przykryć drugą połówką. Na wierzch nałożyć łyżkę kwaśnej gęstej śmietany.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również