Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż do słonecznej Meksyku, gdzie smaki, aromaty i kolory potraw przywołują wspomnienia wakacyjnych przygód i egzotycznych doznań. Dziś chciałbym podzielić się z Wami z pewnością niezwykłym przepisem na naleśniki meksykańskie – danie, które łączy w sobie tradycyjną meksykańską kuchnię z ulubionym polskim przysmakiem. Te pikantne i aromatyczne naleśniki to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przeniesie Wasze kubki smakowe w magiczne rejony Ameryki Łacińskiej. Gotowi na kulinarne przygody? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!
Naleśniki meksykańskie
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1-1,2 kg dyni lub cukinii
- dwa pomidory
- 1 papryka np. czerwona lub żółta
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 500 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie mielonego chili
- kwaśna gęsta śmietana 18%
- sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj nadzienie:
Dynię lub cukinię obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę. Drobno pokrój paprykę, pomidory obierz ze skóry i też pokrój w kostkę. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i podsmaż mięso. Następnie przełóż je do osobnej miski. Dolej oliwy na patelnię i wrzucić dynię, paprykę i pomidory. Chwilę smaż, a potem przykryj pokrywką i duś ok 15 min. Sprawdzić czy dynia (lub cukinia) da się rozgnieść na miazgę. Jeżeli nie to duś dalej. W razie potrzeby dolej troszkę wody.
Krok 2:
Do podsmażonych warzyw dodaj mięso, wymieszaj, dodaj całą torebkę chili i duś jeszcze ok 15 min. 5 min. przed końcem duszenia dodaj odsączoną z wody fasolę z puszki. Na koniec dopraw solą pieprzem i czosnkiem.
Krok 3:
Przygotuj naleśniki:
Oddziel żółtka od białek. Z żółtek mąki i mleka przygotuj ciasto naleśnikowe. Na koniec białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do ciasta, doprawić solą, bazylią i oregano. Usmaż grubsze naleśniki (ok. 2-3 mm).
Krok 4:
Na talerzu połóż naleśnik, na połówkę nałożyć farszu, przykryć drugą połówką lub napłenij naleśnik i zwiń w rulon. Na koniec na wierzch nałóż łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Możesz podać naleśniki z kawałkami świeżego awokado.
Naleśniki meksykańskie
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na śmietanie <<