Dania głównePlacki i naleśniki
Naleśniki z twarogiem i śliwkami
Naleśniki w naszym domu to świętość i traktujemy sprawę dość poważnie. Mamy setki różnych pomysłów na ich przygotowanie. Czasami robimy je słodkie, czasem słone a na urodziny dziewczyn musi być tort naleśnikowy. Wraz z nadejściem września mam dla Was pomysł na naleśniki z kozim twarogiem i śliwkami. Zapewniam, że to danie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Oczywiście poniżej podrzucam przepis:
Naleśniki z twarogiem i śliwkami
Składniki:
Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 50 g oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 jajka M
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g twarogu tłustego
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu, agawy lub cukru
- ewentualnie kilka kropli ekstraktu waniliowego
Śliwki:
- 400 g śliwek np. węgierek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki na ciasta zmiksuj blenderem lub ręcznym mikserem do całkowitego ich połączenia. Naleśniki smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone placki najlepiej układaj na talerzu jeden na drugim.
Krok 2:
Następnie przygotuj farsz. Twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Ewentualnie możesz dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę cytrynową. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i podziel na cząstki. Na patelni podsmaż pokrojone śliwki na maśle. Smaż 2-3 minuty aż owoce zmiękną, ale się nie rozpadną. Pod koniec dodaj łyżkę miodu, całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krok 3:
Następnie każdy placek posmaruj cienką warstwą twarożku i nałóż po 1 łyżce śliwek. Tak przygotowane naleśniki złóż w trójkąty. Możesz je dodatkowo podsmażyć na maśle, chociaż nie jest to konieczne.
Ponadto przed podaniem połóż na naleśniki pozostałe śliwki i polej odrobiną śmietany.
Na koniec podam link do innych moich przepisów na NALEŚNIKI