X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Naleśniki z twarogiem i śliwkami

Naleśniki w naszym domu to świętość i traktujemy sprawę dość poważnie. Mamy setki różnych pomysłów na ich przygotowanie. Czasami robimy je słodkie, czasem słone a na urodziny dziewczyn musi być tort naleśnikowy. Wraz z nadejściem września mam dla Was pomysł na naleśniki z kozim twarogiem i śliwkami. Zapewniam, że to danie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Oczywiście poniżej podrzucam przepis:

Naleśniki z twarogiem i śliwkami

Składniki:

Naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 50 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 jajka M
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki miodu, agawy lub cukru
  • ewentualnie kilka kropli ekstraktu waniliowego

Śliwki:

  • 400 g śliwek np. węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki na ciasta zmiksuj blenderem lub ręcznym mikserem do całkowitego ich połączenia. Naleśniki smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone placki najlepiej układaj na talerzu jeden na drugim.

Krok 2:

Następnie przygotuj farsz. Twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Ewentualnie możesz dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę cytrynową. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i podziel na cząstki. Na patelni podsmaż pokrojone śliwki na maśle. Smaż 2-3 minuty aż owoce zmiękną, ale się nie rozpadną. Pod koniec dodaj łyżkę miodu, całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krok 3:

Następnie każdy placek posmaruj cienką warstwą twarożku i nałóż po 1 łyżce śliwek. Tak przygotowane naleśniki złóż w trójkąty. Możesz je dodatkowo podsmażyć na maśle, chociaż nie jest to konieczne.

Ponadto przed podaniem połóż na naleśniki pozostałe śliwki i polej odrobiną śmietany.

Na koniec podam link do innych moich przepisów na NALEŚNIKI

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również