X

Czego szukasz?

Przepis
Babeczki

Drożdżówki ze śliwkami

Lubicie śliwki??? Ja uwielbiam, to jeden z moich ulubionych jesiennych owoców. Chętnie zajadam je zarówno świeże jak i pieczone, smażone, czy gotowane. Dzisiaj mam dla Was wersję pieczoną, śliwki ukryte w cieście drożdżowym, a dokładniej drożdżówki ze śliwkami. Niewątpliwie jeden z moich ulubionych śliwkowych wypieków. Dodatek cynamonu czyni je niezwykle aromatycznymi. Spróbujcie i dajcie znać o Waszych smakowych wrażeniach w komentarzu pod przepisem. 

Drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:
  • 10 sztuk – ok 90 g każda 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 120 g masła
  • 3 żółtka jajka rozmiar M + jajko do posmarowania bułek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru np. trzcinowego
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
Farsz:
  • 600 g śliwek np. węgierek
  • 3 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze pokrój zimne masło, dodaj mąkę i cukier. Wyrabiaj w rękach, aż składniki się połączą. Odstaw kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na drożdżówki. 

Krok 2:

Po drugie przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże, następnie dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3:

Po trzecie wszystkie składniki ciasta drożdżowego plus rozczyn wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę, zrób to ręcznie lub użyj miksera. Przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia.

Krok 4:

Następnie pokrój śliwki w księżyce, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj. 

Krok 5:

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Ciasto podziel na np. 10 części, uformuj z nich kule, następnie przy pomocy dna szklanki zrób w nich otwory na farsz. 

Krok 6:

W przygotowane otwory włóż pokrojone śliwki, następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiony wody. Na koniec posyp kruszonką. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra dół.

Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ <<

Znajdź mnie na Facebooku i dołącz do mojej grupy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również