Babeczki
Drożdżówki ze śliwkami
Lubicie śliwki??? Ja uwielbiam, to jeden z moich ulubionych jesiennych owoców. Chętnie zajadam je zarówno świeże jak i pieczone, smażone, czy gotowane. Dzisiaj mam dla Was wersję pieczoną, śliwki ukryte w cieście drożdżowym, a dokładniej drożdżówki ze śliwkami. Niewątpliwie jeden z moich ulubionych śliwkowych wypieków. Dodatek cynamonu czyni je niezwykle aromatycznymi. Spróbujcie i dajcie znać o Waszych smakowych wrażeniach w komentarzu pod przepisem.
Drożdżówki ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 10 sztuk – ok 90 g każda
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 120 g masła
- 3 żółtka jajka rozmiar M + jajko do posmarowania bułek
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru np. trzcinowego
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Farsz:
- 600 g śliwek np. węgierek
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze pokrój zimne masło, dodaj mąkę i cukier. Wyrabiaj w rękach, aż składniki się połączą. Odstaw kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na drożdżówki.
Krok 2:
Po drugie przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże, następnie dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Po trzecie wszystkie składniki ciasta drożdżowego plus rozczyn wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę, zrób to ręcznie lub użyj miksera. Przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia.
Krok 4:
Następnie pokrój śliwki w księżyce, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
Krok 5:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Ciasto podziel na np. 10 części, uformuj z nich kule, następnie przy pomocy dna szklanki zrób w nich otwory na farsz.
Krok 6:
W przygotowane otwory włóż pokrojone śliwki, następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiony wody. Na koniec posyp kruszonką. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra dół.
Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ <<
Znajdź mnie na Facebooku i dołącz do mojej grupy.