X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Podczas dzisiejszych zakupów zastanawiałem się do zrobić na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja do sklepu idę najczęściej bez pomysłu i oglądając produkty decyduje co dzisiaj ugotuje. A że znalazłem piękny kawałek szynki to decyzja zapadła – gulasz wieprzowy z pieczarkami. Wyszedł świetnie, więc mam dla Was przepis. Zapraszam do lektury. 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem lub np. łopatki
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Szynkę pokrój w kostkę 3×3 cm, dopraw solidnie solą i pieprzem. Mięso można odstawić na 30 minut aby się „przegryzło” ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej olej, wsyp wieprzowinę, smaż na dość dużym ogniu aż się zrumieni. Następnie przełóż do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 2:

Cebulę pokrój w grubsze pióra, a oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebule i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut, aż całość zmięknie i nabierze rumianego koloru. Przerzuć zawartość patelni do mięsa, duś do miękkości mięsa około 30 minut.

Krok 3:

Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody (80ml), wlej do gulaszu i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Gulasz najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym ale to sprawa indywidualna.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, ja do tak zrobionego gulaszu dodaję na końcu puszkę czerwonej fasoli, puszkę białej fasoli obie opłukane po oddzieleniu od zaprawy oraz puszkę pomidorów krojonych bez skórki oraz paprykę opalaną bez skórki pokrojoną w małe paski plus szczypta chili. podaję na plackach ziemniaczanych plus łyżka kwaśnej śmietany. Robię to także na wołowinie.

  2. Dzień dobry. Mam ok. 900 g szynki czy powinnam podwoić wszystkie składniki?

Sprawdź również