Ciasta i ciastkaTorty
Beza z kremem śmietanowym i malinami
Królowa beza, uwielbiam ją robić, a jeszcze bardziej lubię ją jeść. To chyba jeden z najładniejszych deserów, które możesz powtórzyć w domu i czarować gości. Pomimo jej złej sławy, beze robi się z pewnością łatwo i przyjemnie. Beze bez wątpienia możecie udekorować różnorodnymi owocami, wypełnić ją przeróżnymi kremami, a zawsze wyjdzie pyszna. Ja dzisiaj postawiłem na klasyk, krem mascarpone i maliny. Beza z kremem śmietanowym i malinami poniżej.
BEZA Z KREMEM ŚMIETANOWYM I MALINAMI
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 g drobnego cukru lub np. cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 g malin
- kilka listków mięty
Beza z kremem śmietanowym i malinami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Beza:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ze szczyptą soli ubijaj mikserem, pod koniec nie przerywając upijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Krok 2:
Dobrze ubitą masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej na papierze można narysować okrąg o średnicy 24 cm co ułatwi formowanie okrągłego placka.
Krok 3:
Piecz 5 minut w 180° C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz bezę jeszcze 90 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Krok 4:
Krem:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno (tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier.
Krok 5:
Krem ułóż na bezie, następnie maliny i udekoruj świeżą miętą.
Beza z kremem śmietanowym i malinami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<