X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Beza z kremem śmietanowym i malinami

Królowa beza, uwielbiam ją robić, a jeszcze bardziej lubię ją jeść. To chyba jeden z najładniejszych deserów, które możesz powtórzyć w domu i czarować gości. Pomimo jej złej sławy, beze robi się łatwo i przyjemnie. Beze bez wątpienia możecie udekorować różnorodnymi owocami, wypełnić ją przeróżnymi kremami, a zawsze wyjdzie pyszna. Ja dzisiaj postawiłem na klasyk, krem mascarpone i maliny. Beza z kremem śmietanowym i malinami poniżej.

Beza z kremem śmietanowym i malinami

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g drobnego cukru lub np. cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Krok 1:

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ze szczyptą soli ubijaj mikserem, pod koniec nie przerywając upijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Krok 2:

Dobrze ubitą masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej na papierze można narysować okrąg o średnicy 24 cm co ułatwi formowanie okrągłego placka.

Krok 3:

Piecz 5 minut w 180° C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz bezę jeszcze 90 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4:

Krem: 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno (tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier.

Krok 5:

Krem ułóż na bezie, następnie maliny i udekoruj świeżą miętą. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również