X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Sos tatarski w domu Kossaków

Składniki

  • 6– 8 gotowanych żółtek
  • 6– 8 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego albo sojowego
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy
  • korniszony i kapary
  • sól, biały pieprz, szczypta cukru pudru i trochę octu winnego własnej roboty do smaku

Sposób przyrządzania

Źółtka przecieramy przez sito i ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżce oliwy albo dobrego oleju – tyle łyżek oliwy ile jest żółtek -, aż masa będzie jednolita i gładka. Wtedy dodajemy musztardę, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a następnie drobno posiekane korniszony i kapary, które w Polsce są czasem zastępowane młodymi nasionami nasturcji. Wszystkie składniki mieszamy. Według wspominającej ten sos Magdaleny Samozwaniec: „różnica między tym sosem a majonezem polega na użyciu gotowanych żółtek i dodaniu dobrego winnego octu.” (Maja Berezowska, Stefania i Tadeusz Przypkowscy, Magdalena Samozwaniec, Łyżka za cholewą a widelec na stole)

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również