Przepis
Składniki
- 6– 8 gotowanych żółtek
- 6– 8 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego albo sojowego
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- korniszony i kapary
- sól, biały pieprz, szczypta cukru pudru i trochę octu winnego własnej roboty do smaku
Sposób przygotowania
Źółtka przecieramy przez sito i ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżce oliwy albo dobrego oleju – tyle łyżek oliwy ile jest żółtek -, aż masa będzie jednolita i gładka. Wtedy dodajemy musztardę, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a następnie drobno posiekane korniszony i kapary, które w Polsce są czasem zastępowane młodymi nasionami nasturcji. Wszystkie składniki mieszamy. Według wspominającej ten sos Magdaleny Samozwaniec: „różnica między tym sosem a majonezem polega na użyciu gotowanych żółtek i dodaniu dobrego winnego octu.” (Maja Berezowska, Stefania i Tadeusz Przypkowscy, Magdalena Samozwaniec, Łyżka za cholewą a widelec na stole)