X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieRyż

Pilaf z dynią i rodzynkami

Pilaf/pilaw z dynią i rodzynkami danie, które w naszej rodzinie jest już od trzech pokoleń. Pierwsza zaczęła przygotowywać go moja babcia, co być może było efektem jej podróży do Jugosławii. Następnie tą potrawę zaczął przygotowywać mój tata, najczęściej z dodatkiem baraniny lub jagnięciny. Bez wątpienia to danie wywarło na mnie ogromny wpływ i pilaf w wielu wariacjach pojawia się również na moim stole. Godnym uwagi jest fakt, że pilaw można przygotowywać w wielu różnych odmianach. Zawsze jednak możesz postępować w podobny sposób, rodem z mojego przepisu. Dzisiaj pilaw z dynią i rodzynkami to danie na specjalne okazje.

Pilaf z dynią i rodzynkami

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g dyni
  • 200 g ryżu np. jaśminowego lub basmati
  • 400 g wody lub bulionu np. warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka sosu Trynidad Scorpion, ja sięgam po Roleskiego
  • garść migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • ew. przyprawa garam masala

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pokrojony czosnek, po chwili dodaj miąższ dyni pokrojony w kostkę. Praż wszystkie składniki przez 1-2 minuty.

Krok 2:

Następnie wsyp ryż. Smaż jeszcze chwilę, dzięki temu ziarna zaabsorbują aromaty z patelni. Wlej wodę lub bulion, ważne jest aby płyn był gorący a moc palnika jak najmocniejsza. Dzięki temu proces gotowania ryżu rozpocznie się błyskawicznie.

Krok 3:

Następnie dodaj rodzynki oraz przyprawy: kurkumę, cynamon, ostry sos oraz ew. garam masala. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 17-20 minut.

Pilaf z dynią i rodzynkami chociaż jest to danie główne, w wersji bezmięsnej może stanowić kapitalny dodatek.

—>W TYM MIEJSCU<—znajdziesz inne fantastyczne dania na bazie ryżu.
Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również