Przepis
Potrawy wegetariańskieRyż
Pilaf z dynią i rodzynkami
Pilaf/pilaw z dynią i rodzynkami danie, które w naszej rodzinie jest już od trzech pokoleń. Pierwsza zaczęła przygotowywać go moja babcia, co być może było efektem jej podróży do Jugosławii. Następnie tą potrawę zaczął przygotowywać mój tata, najczęściej z dodatkiem baraniny lub jagnięciny. Bez wątpienia to danie wywarło na mnie ogromny wpływ i pilaf w wielu wariacjach pojawia się również na moim stole. Godnym uwagi jest fakt, że pilaw można przygotowywać w wielu różnych odmianach. Zawsze jednak możesz postępować w podobny sposób, rodem z mojego przepisu. Dzisiaj pilaw z dynią i rodzynkami to danie na specjalne okazje.
Pilaf z dynią i rodzynkami chociaż jest to danie główne, w wersji bezmięsnej może stanowić kapitalny dodatek.
—>W TYM MIEJSCU<—znajdziesz inne fantastyczne dania na bazie ryżu.
Pilaf z dynią i rodzynkami
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 350 g dyni
- 200 g ryżu np. jaśminowego lub basmati
- 400 g wody lub bulionu np. warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- pół łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka sosu Trynidad Scorpion, ja sięgam po Roleskiego
- garść migdałów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- ew. przyprawa garam masala
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pokrojony czosnek, po chwili dodaj miąższ dyni pokrojony w kostkę. Praż wszystkie składniki przez 1-2 minuty.Krok 2:
Następnie wsyp ryż. Smaż jeszcze chwilę, dzięki temu ziarna zaabsorbują aromaty z patelni. Wlej wodę lub bulion, ważne jest aby płyn był gorący a moc palnika jak najmocniejsza. Dzięki temu proces gotowania ryżu rozpocznie się błyskawicznie.Krok 3:
Następnie dodaj rodzynki oraz przyprawy: kurkumę, cynamon, ostry sos oraz ew. garam masala. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 17-20 minut.Pilaf z dynią i rodzynkami chociaż jest to danie główne, w wersji bezmięsnej może stanowić kapitalny dodatek.
—>W TYM MIEJSCU<—znajdziesz inne fantastyczne dania na bazie ryżu.