Pizza
Domowa pizza na grubym spodzie
Domowa pizza na grubym spodzie to potrawa, która kojarzy mi się z rodzinnym domem. W szczególności z babcią, która była mistrzynią w przygotowaniu tego dania z boczkiem i różnymi dodatkami. Często tą potrawę piekła w prodiżu. Dla tych, którzy nie kojarzą PRODIŻ do taki przedpotopowy piekarnik, przypominający statek kosmiczny na kablu 😉 Co prawda zapiekanka drożdżowa mojej babci, niewiele ma wspólnego z oryginalnym włoskim plackiem, ale w kategorii sprytnych domowych dań, po prostu wymiata.
Domowa pizza na grubym spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml lekko cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 300 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, czarny pieprz
Dodatki:
- 300 g boczku mnicha od KAROLA
- 2 cebule
- 1 papryka
- 300 g pieczarek
- 200 g sera np. mozzarella
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże utrzyj z połową ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby szybciej zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, resztę wody olej z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto najlepiej przykryj ściereczką, aby oddychało. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 60 minut.
Krok 2:
Do przygotowania domowej pizzy wybrałem boczek Mnicha od Karola ponieważ jego struktura jest delikatna, w smaku mocno wyczuwalny jest czosnek, co dodaje charakteru naszej pizzy.
Krok 3:
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w plasterki. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki oraz plasterki pieczarek. Pamiętaj, żeby składniki dodawać w tej samej kolejności co ja. Smaż dodatkowe kilka minut, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
W rondelku rozgrzej olej, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, ponieważ czosnek stanie się gorzki. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw sos do przestygnięcia.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz. Następnie rozprowadź w blasze do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Możesz j zostawić je na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. Na zakończenie ciasto posmaruj sosem, posyp po całej powierzchni podsmażonymi składnikami i startym serem mozarella.
Krok 5:
Pizzę piecz w 200°C z „termoobiegiem” przez 30 minut.
Domowa pizza na grubym spodzie lub zapiekanka drożdżowa to solidna porcja radości, która przyniesie ci na myśl przede wszystkim dom rodzinny.
Na koniec —>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne zapiekanki.
SMACZNEGO!!!
Super mi wyszło. Faktycznie wróciły wspomnienia z dzieiństwa.
Czy blachę mam wysmarować tłuszczem czy mam fac papier di pieczenia?
Możesz wysmarować tłuszczem, ale bezpieczniej będzie piec na papierze do pieczenia.
Dzień dobry,
Czy mogę tę pizzę upiec na czarnej blaszce 35×37?
Tak, możesz.
Smaczna pizza, ciasto puszyste, fajnie wyrosło. Przepis Pozostanie ze mną na dłużej.
Panie Jakubie 300 wody to ml czy gramy?
Przecież to to samo jeśli chodzi o wodę.
Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych i w jakich proporcjach
Tak możesz użyć suchych drożdży.
Witam, czy ta proporcja z przepisu jest na 1 porcję w prodiżu czy może na dwie bądź więcej?
Z tego ciasta zrobisz 2 pizzę w dużej blachy. A w prodiżu nawet trzy.
Czy można ciasto przechowywać w lodówce?
Tak ciasto przed upieczeniem możesz przechowywać w lodówce.
Przerobiłam wiele przepisów na ciasto na pizzę. To ma idealne proporcje, po upieczeniu jest delikatne, miękkie, sprężyste i ma cudne bąbelki powietrza. Pycha!!!
Czy mogę tą pizze upiec na kamieniu żeby nie była twarda?
Możesz upiec tą pizzę na kamieniu lub na zwykłej blasze, w obu przypadkach nie będzie twarda.
Zawsze miałem problem z pizza wszystkie ciasta wychodziły nijakie albo cieniutkie i bez smaku a to jest świetne. Sos w końcu jest wyrazisty zawsze dawałem koncentrat mieszany z keczupem ale nie pomyślałem o czosnku. Ja robię troszkę cieńsza niż na zdjęciach ale jest to najlepsza pizza jak do tej pory która udało mi się przygotować