Domowa pizza na grubym spodzie to potrawa, która kojarzy mi się z rodzinnym domem. W szczególności z babcią, która była mistrzynią w przygotowaniu tego dania z boczkiem i różnymi dodatkami. Często tą potrawę piekła w prodiżu. Dla tych, którzy nie kojarzą PRODIŻ do taki przedpotopowy piekarnik, przypominający statek kosmiczny na kablu 😉 Co prawda zapiekanka drożdżowa mojej babci, niewiele ma wspólnego z oryginalnym włoskim plackiem, ale w kategorii sprytnych domowych dań, po prostu wymiata.
Domowa pizza na grubym spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml lekko cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 300 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, czarny pieprz
Dodatki:
- 300 g boczku mnicha od KAROLA
- 2 cebule
- 1 papryka
- 300 g pieczarek
- 200 g sera np. mozzarella
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże utrzyj z połową ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby szybciej zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, resztę wody olej z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto najlepiej przykryj ściereczką, aby oddychało. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 60 minut.
Krok 2:
Do przygotowania domowej pizzy wybrałem boczek Mnicha od Karola ponieważ jego struktura jest delikatna, w smaku mocno wyczuwalny jest czosnek, co dodaje charakteru naszej pizzy.
Krok 3:
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w plasterki. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki oraz plasterki pieczarek. Pamiętaj, żeby składniki dodawać w tej samej kolejności co ja. Smaż dodatkowe kilka minut, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
W rondelku rozgrzej olej, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, ponieważ czosnek stanie się gorzki. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw sos do przestygnięcia.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz. Następnie rozprowadź w blasze do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Możesz j zostawić je na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. Na zakończenie ciasto posmaruj sosem, posyp po całej powierzchni podsmażonymi składnikami i startym serem mozarella.
Krok 5:
Pizzę piecz w 200°C z „termoobiegiem” przez 30 minut.
Domowa pizza na grubym spodzie lub zapiekanka drożdżowa to solidna porcja radości, która przyniesie ci na myśl przede wszystkim dom rodzinny.
Na koniec —>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne zapiekanki.
SMACZNEGO!!!
Dzień dobry,
Czy mogę tę pizzę upiec na czarnej blaszce 35×37?
Tak, możesz.
Smaczna pizza, ciasto puszyste, fajnie wyrosło. Przepis Pozostanie ze mną na dłużej.
Panie Jakubie 300 wody to ml czy gramy?
Przecież to to samo jeśli chodzi o wodę.
Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych i w jakich proporcjach
Tak możesz użyć suchych drożdży.
Witam, czy ta proporcja z przepisu jest na 1 porcję w prodiżu czy może na dwie bądź więcej?
Z tego ciasta zrobisz 2 pizzę w dużej blachy. A w prodiżu nawet trzy.
Przerobiłam wiele przepisów na ciasto na pizzę. To ma idealne proporcje, po upieczeniu jest delikatne, miękkie, sprężyste i ma cudne bąbelki powietrza. Pycha!!!
Czy mogę tą pizze upiec na kamieniu żeby nie była twarda?
Możesz upiec tą pizzę na kamieniu lub na zwykłej blasze, w obu przypadkach nie będzie twarda.
Zawsze miałem problem z pizza wszystkie ciasta wychodziły nijakie albo cieniutkie i bez smaku a to jest świetne. Sos w końcu jest wyrazisty zawsze dawałem koncentrat mieszany z keczupem ale nie pomyślałem o czosnku. Ja robię troszkę cieńsza niż na zdjęciach ale jest to najlepsza pizza jak do tej pory która udało mi się przygotować