X

Czego szukasz?

Przepis
Pizza

Domowa pizza na grubym spodzie

Domowa pizza na grubym spodzie to potrawa, która kojarzy mi się z rodzinnym domem. W szczególności z babcią, która była mistrzynią w przygotowaniu tego dania z boczkiem i różnymi dodatkami. Często tą potrawę piekła w prodiżu. Dla tych, którzy nie kojarzą PRODIŻ do taki przedpotopowy piekarnik, przypominający statek kosmiczny na kablu 😉 Co prawda zapiekanka drożdżowa mojej babci, niewiele ma wspólnego z oryginalnym włoskim plackiem, ale w kategorii sprytnych domowych dań, po prostu wymiata.

Domowa pizza na grubym spodzie

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml lekko cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
Dodatki:
  • 300 g boczku mnicha od KAROLA
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera np. mozzarella
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże utrzyj z połową ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby szybciej zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, resztę wody olej z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto najlepiej przykryj ściereczką, aby oddychało. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 60 minut.

Krok 2:

Do przygotowania domowej pizzy wybrałem boczek Mnicha od Karola ponieważ jego struktura jest delikatna, w smaku mocno wyczuwalny jest czosnek, co dodaje charakteru naszej pizzy.

Krok 3:

Na oleju podsmaż boczek pokrojony w plasterki. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki oraz plasterki pieczarek. Pamiętaj, żeby składniki dodawać w tej samej kolejności co ja. Smaż dodatkowe kilka minut, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.



W rondelku rozgrzej olej, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, ponieważ czosnek stanie się gorzki. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw sos do przestygnięcia.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz. Następnie rozprowadź w blasze do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Możesz j zostawić je na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. Na zakończenie ciasto posmaruj sosem, posyp po całej powierzchni podsmażonymi składnikami i startym serem mozarella.

Krok 5:

Pizzę piecz w 200°C z „termoobiegiem” przez 30 minut.



Domowa pizza na grubym spodzie lub zapiekanka drożdżowa to solidna porcja radości, która przyniesie ci na myśl przede wszystkim dom rodzinny.



Na koniec —>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne zapiekanki.

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super mi wyszło. Faktycznie wróciły wspomnienia z dzieiństwa.

  2. Czy blachę mam wysmarować tłuszczem czy mam fac papier di pieczenia?

  3. Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych i w jakich proporcjach

  4. Witam, czy ta proporcja z przepisu jest na 1 porcję w prodiżu czy może na dwie bądź więcej?

  5. Przerobiłam wiele przepisów na ciasto na pizzę. To ma idealne proporcje, po upieczeniu jest delikatne, miękkie, sprężyste i ma cudne bąbelki powietrza. Pycha!!!

  6. Zawsze miałem problem z pizza wszystkie ciasta wychodziły nijakie albo cieniutkie i bez smaku a to jest świetne. Sos w końcu jest wyrazisty zawsze dawałem koncentrat mieszany z keczupem ale nie pomyślałem o czosnku. Ja robię troszkę cieńsza niż na zdjęciach ale jest to najlepsza pizza jak do tej pory która udało mi się przygotować

Sprawdź również