Domowa pizza na grubym spodzie to potrawa, która kojarzy mi się z rodzinnym domem. W szczególności z babcią, która była mistrzynią w przygotowaniu tego dania z boczkiem i różnymi dodatkami. Często tą potrawę piekła w prodiżu. Dla tych, którzy nie kojarzą PRODIŻ do taki przedpotopowy piekarnik, przypominający statek kosmiczny na kablu 😉 Co prawda zapiekanka drożdżowa mojej babci, niewiele ma wspólnego z oryginalnym włoskim plackiem, ale w kategorii sprytnych domowych dań, po prostu wymiata.
Drożdże utrzyj z połową ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby szybciej zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, resztę wody olej z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto najlepiej przykryj ściereczką, aby oddychało. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 60 minut.
Krok 2:
Do przygotowania domowej pizzy wybrałem boczek Mnicha od Karola ponieważ jego struktura jest delikatna, w smaku mocno wyczuwalny jest czosnek, co dodaje charakteru naszej pizzy.
Krok 3:
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w plasterki. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w słupki oraz plasterki pieczarek. Pamiętaj, żeby składniki dodawać w tej samej kolejności co ja. Smaż dodatkowe kilka minut, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
W rondelku rozgrzej olej, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, ponieważ czosnek stanie się gorzki. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw sos do przestygnięcia.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz. Następnie rozprowadź w blasze do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Możesz j zostawić je na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. Na zakończenie ciasto posmaruj sosem, posyp po całej powierzchni podsmażonymi składnikami i startym serem mozarella.
Krok 5:
Pizzę piecz w 200°C z „termoobiegiem” przez 30 minut.
Domowa pizza na grubym spodzie lub zapiekanka drożdżowa to solidna porcja radości, która przyniesie ci na myśl przede wszystkim dom rodzinny.
Na koniec —>TUTAJ<— znajdziesz pomysły na inne zapiekanki.
Przerobiłam wiele przepisów na ciasto na pizzę. To ma idealne proporcje, po upieczeniu jest delikatne, miękkie, sprężyste i ma cudne bąbelki powietrza. Pycha!!!
Zawsze miałem problem z pizza wszystkie ciasta wychodziły nijakie albo cieniutkie i bez smaku a to jest świetne. Sos w końcu jest wyrazisty zawsze dawałem koncentrat mieszany z keczupem ale nie pomyślałem o czosnku. Ja robię troszkę cieńsza niż na zdjęciach ale jest to najlepsza pizza jak do tej pory która udało mi się przygotować
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Witam, czy ta proporcja z przepisu jest na 1 porcję w prodiżu czy może na dwie bądź więcej?
Z tego ciasta zrobisz 2 pizzę w dużej blachy. A w prodiżu nawet trzy.
Przerobiłam wiele przepisów na ciasto na pizzę. To ma idealne proporcje, po upieczeniu jest delikatne, miękkie, sprężyste i ma cudne bąbelki powietrza. Pycha!!!
Zawsze miałem problem z pizza wszystkie ciasta wychodziły nijakie albo cieniutkie i bez smaku a to jest świetne. Sos w końcu jest wyrazisty zawsze dawałem koncentrat mieszany z keczupem ale nie pomyślałem o czosnku. Ja robię troszkę cieńsza niż na zdjęciach ale jest to najlepsza pizza jak do tej pory która udało mi się przygotować