Pieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku
Pieczone pałki z kurczaka. Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół”. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, na nią połóż kratkę do pieczenia. Kratkę delikatnie natłuść.
Pałki z kurczaka przełóż do miski, solidnie dopraw solą i pieprzem.
Obtocz w mące ziemniaczanej, ułóż na wcześniej przygotowanej kratce. Wstaw do piekarnika razem z blachą wyłożoną folią aluminiową. Dzięki takiemu ułożeniu, kurczak równomiernie się upiecz, tłuszcz będzie kapał na folię i ułatwi to czyszczenie. Pałki piecz aż będą rumiane, około 50 minut.
Tuż przed końcem pieczenia w miseczce wymieszaj gorące masło, ketchup, miód, paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj upieczone pałki przygotowanym sosem. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw.
Wasze najczęstsze pytania dotyczą szybkich i niedrogich obiadów, które będą smakować całej rodzinie. Dzisiaj właśnie taki przepis, na pieczone pałki z kurczaka. Są przepyszne, nie wymagają długiego marynowania i smakują wszystkim.
Fajny patent
W dzisiejszym wpisie, zastosowałem bardzo fajny patent z pieczeniem kurczaka na kratce. Po wcześniejszym doprawieniu i opruszeniu mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pałki są chrupiące niczym smażone, a mają o wiele mniej kalorii. Zamiast długiego marynowania, przygotowałem aromatyczny sos, który podkreśli smak kurczaka. Jest to bardzo prosta mieszanka słodkich i kwaśnych nut z dodatkiem papryki. Dlatego pieczone pałki z kurczaka z tego przepisu smakują tak obłędnie.
Najważniejsze są wspólnie spędzone chwile
W końcu żeby przygotować obiad, nie będziecie musieli spędzać długich godzin w kuchni. Dodatkowo możecie ułatwić sobie życie w kuchni urządzeniem, o którym niedawno pisałem (link). W końcu najważniejsze są wspólnie spędzone chwile, a nie nabijanie licznika w kuchni 😉 Jako dodatek można podać sałatkę coleslaw lub prostą zieloną sałatę z dressingiem na bazie oliwy z oliwek. A jeżeli zostanie Wam jeszcze trochę siły, a w kuchni wala się kilka dojrzałych bananów, polecam błyskawiczny chlebek bananowy (link)
Wypróbujcie przepis na pieczone pałki z kurczaka. Wasza familia będzie zadowolona, jak nigdy wcześniej. W razie pytań piszcie komentarze, jestem do Waszych usług, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku 😉
Ale petarda.
Super przepis.
Dziękuję
Przepyszne, robię kolejny raz
Zawsze wracam do przepisu, wychwalam pod niebiosa. Idea zawsze ta sama, czasami zmienię przyprawy. Dzięki temu przepisowi chętniej zajadamy się pałkami, dzieci zachwycone również 🙂
Mąka zaczęła mi się palić na kurczakach w trakcie pieczenia (temp. jak w przepisie – 200 stopni). Dodatkowo z kurczaków zaczęła wypływać krew wydaje się być w sumie normalnym procesem ale wcześniej nigdy nie zetknąłem się z tym… a nie wyglądało to apetycznie.
Z czego mogły wynikać te problemy?
Michał,
Myślę, że każdy piekarnik jest trochę inny u mnie w 200°C nic się nie działo. Mam nadzieję, że w porę zredukowałeś temperaturę. Z kurczaka podczas pieczenia nie powinna wyciekać krew, raczej może to być sok komórkowy i to czasami się zdarza.
Pozdrawiam
Czy jeżeli zamiast pałek zrobię piersi, to też będzie dobrze smakować?
Pałki wyszły rewelacyjnie i chciałabym spróbować z innym mięskiem.
Pierś też będzie smaczna. Możesz również użyć pałek bez kości lub zrobić pulpety jak w tym przepisie. https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/pulpety-pieczone-na-ryzu-z-warzywami/
Ten przepis jest wspaniały. Polecam 😉
Będąc szczerym. W procesie kiedy się kurczak gotował, myślałem, że to porażka i nie będzie smakowało. Po upieczeniu okazało się jednak, że jest przepyszne nawet bez sosu, a z sosem 10 razy lepsze. Polecam.
Dziękuję, za szczery komentarz!
Dzisiaj zrobiłem pałki według tego przepisu. Mega smaczne.
Bardzo fajny przepis, dzieci zachwycone, zajadały się nawet już zimnymi kurczakami, ja chociaż nie jem skóry z idei tej nie mogłam się oprzeć, pyszne . Na pewno to danie wróci na nasz stół jeszcze nie jeden raz.
Sylwia,
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pytanie dotyczące gdzie na jakim poziomie ustawimy blachę i kratkę?
Ustaw kratkę z udkami na srodku piekarnika, a poziom niżej blachę.
Na jakim poziomie ustawimy blachę i kratkę
Kratka z mięsem ma być na środku natomiast blacha zaraz pod kratką.
Ten przepis jest genialny! Do tego prosty i szybki. Uwielbiamy to danie
Cieszę się, ze danie przypadło Ci do gustu. Polecam inne moje przepisy ☺️
Ślinka leci,jutro piekę.
Smacznego 🙂
Super pomysł
Super dziękuje 😉 Zapraszamy częściej.
Pozdrawiam
Ja ostatnio zrobiłam z papryką wędzona i czosnkiem suszonymi pomidorami i ziołami a do tego na górze papryka różne kolory z cebulką i pieczarkami wszystko wcześniej podsmażonymi na maśle. Rodzinka zachwycona smakiem. Tylko ja to zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Chyba przez warzywa z masłem wyszło zbyt dużo płynów i mięsko było nie spieczone ale uduszone (smak wspaniały tylko wg mnie zbyt rozgotowane). Co zmienić?
Judyta, widocznie warzyw było sporo i puściły soki w naczyniu żaroodpornym. Kurczak się od nich namoczył i dlatego wyszły duszone a nie pieczone.
Możesz ograniczyć ilość warzyw lub podsmażyć je w mniejszych partiach, na bardzo mocno rozgrzanej patelni na oleju. Wtedy woda lepiej odparuje z warzyw.
Możesz też piec kurczaka osobno a warzywa osobno.
Pozdrawiam
Czy może być mąką pszenna?
Może być, ale najlepiej będą smakowały z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Ja z opóźnieniem, dzięki bardzo, mam na dzisiaj drugie danie, do tego zupka dyniowa. Mniam. 🙂
Smacznego i zapraszamy częściej po kulinarne inspiracje 🙂
I jest pomysł na dzisiejszy obiad szybko i smacznie
I fajnie, cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam 🙂