X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku.

Pieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku

 

Pieczone pałki z kurczaka. Składniki:

 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki  miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół”. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, na nią połóż kratkę do pieczenia. Kratkę delikatnie natłuść.

 

Pałki z kurczaka przełóż do miski, solidnie dopraw solą i pieprzem.

 

Obtocz w mące ziemniaczanej, ułóż na wcześniej przygotowanej kratce. Wstaw do piekarnika razem z blachą wyłożoną folią aluminiową. Dzięki takiemu ułożeniu, kurczak równomiernie się upiecz,  tłuszcz będzie kapał na folię i ułatwi to czyszczenie. Pałki piecz aż będą rumiane, około 50 minut.

 

Tuż przed końcem pieczenia w miseczce wymieszaj gorące masło, ketchup, miód, paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj upieczone pałki przygotowanym sosem. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw.

 

 

Wasze najczęstsze pytania dotyczą szybkich i niedrogich obiadów, które będą smakować całej rodzinie. Dzisiaj właśnie taki przepis, na pieczone pałki z kurczaka. Są przepyszne, nie wymagają długiego marynowania i smakują wszystkim.

 

Fajny patent

 

W dzisiejszym wpisie, zastosowałem bardzo fajny patent z pieczeniem kurczaka na kratce. Po wcześniejszym doprawieniu i opruszeniu mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pałki są chrupiące niczym smażone, a mają o wiele mniej kalorii. Zamiast długiego marynowania, przygotowałem aromatyczny sos, który podkreśli smak kurczaka. Jest to bardzo prosta mieszanka słodkich i kwaśnych nut z dodatkiem papryki. Dlatego pieczone pałki z kurczaka z tego przepisu smakują tak obłędnie.

 

Najważniejsze są wspólnie spędzone chwile

 

W końcu żeby przygotować obiad, nie będziecie musieli spędzać długich godzin w kuchni. Dodatkowo możecie ułatwić sobie życie w kuchni urządzeniem, o którym niedawno pisałem (link). W końcu najważniejsze są wspólnie spędzone chwile, a nie nabijanie licznika w kuchni 😉 Jako dodatek można podać sałatkę coleslaw lub prostą zieloną sałatę z dressingiem na bazie oliwy z oliwek. A jeżeli zostanie Wam jeszcze trochę siły, a w kuchni wala się kilka dojrzałych bananów, polecam błyskawiczny chlebek bananowy (link)

 

Wypróbujcie przepis na pieczone pałki z kurczaka. Wasza familia będzie zadowolona, jak nigdy wcześniej. W razie pytań piszcie komentarze, jestem do Waszych usług, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku 😉

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zawsze wracam do przepisu, wychwalam pod niebiosa. Idea zawsze ta sama, czasami zmienię przyprawy. Dzięki temu przepisowi chętniej zajadamy się pałkami, dzieci zachwycone również 🙂

  2. Mąka zaczęła mi się palić na kurczakach w trakcie pieczenia (temp. jak w przepisie – 200 stopni). Dodatkowo z kurczaków zaczęła wypływać krew wydaje się być w sumie normalnym procesem ale wcześniej nigdy nie zetknąłem się z tym… a nie wyglądało to apetycznie.

    Z czego mogły wynikać te problemy?

    • Michał,

      Myślę, że każdy piekarnik jest trochę inny u mnie w 200°C nic się nie działo. Mam nadzieję, że w porę zredukowałeś temperaturę. Z kurczaka podczas pieczenia nie powinna wyciekać krew, raczej może to być sok komórkowy i to czasami się zdarza.

      Pozdrawiam

  3. Czy jeżeli zamiast pałek zrobię piersi, to też będzie dobrze smakować?
    Pałki wyszły rewelacyjnie i chciałabym spróbować z innym mięskiem.

  4. Będąc szczerym. W procesie kiedy się kurczak gotował, myślałem, że to porażka i nie będzie smakowało. Po upieczeniu okazało się jednak, że jest przepyszne nawet bez sosu, a z sosem 10 razy lepsze. Polecam.

  5. Bardzo fajny przepis, dzieci zachwycone, zajadały się nawet już zimnymi kurczakami, ja chociaż nie jem skóry z idei tej nie mogłam się oprzeć, pyszne . Na pewno to danie wróci na nasz stół jeszcze nie jeden raz.

  6. Ten przepis jest genialny! Do tego prosty i szybki. Uwielbiamy to danie

  7. Ja ostatnio zrobiłam z papryką wędzona i czosnkiem suszonymi pomidorami i ziołami a do tego na górze papryka różne kolory z cebulką i pieczarkami wszystko wcześniej podsmażonymi na maśle. Rodzinka zachwycona smakiem. Tylko ja to zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Chyba przez warzywa z masłem wyszło zbyt dużo płynów i mięsko było nie spieczone ale uduszone (smak wspaniały tylko wg mnie zbyt rozgotowane). Co zmienić?

    • Judyta, widocznie warzyw było sporo i puściły soki w naczyniu żaroodpornym. Kurczak się od nich namoczył i dlatego wyszły duszone a nie pieczone.
      Możesz ograniczyć ilość warzyw lub podsmażyć je w mniejszych partiach, na bardzo mocno rozgrzanej patelni na oleju. Wtedy woda lepiej odparuje z warzyw.
      Możesz też piec kurczaka osobno a warzywa osobno.

      Pozdrawiam

  8. Ja z opóźnieniem, dzięki bardzo, mam na dzisiaj drugie danie, do tego zupka dyniowa. Mniam. 🙂

Sprawdź również