DróbPrzekąski na ciepło
Udka drobiowe nadziewane pomidorami
Składniki
- 4 tylne ćwiartki dużego kurczaka
- 12 połówek suszonego marynowanego w oleju pomidora
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 średnie pomidory
- 1/2 szklanki bulionu drobiowo - wołowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 12 czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną i luzujemy z kości, (ze skóry i kości kurczaka, z dodatkiem kości wołowej, możemy ugotować potrzebny nam bulion).
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora w górną część, 1 kawałek w mniejszą dolną część) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka ze wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy udka przez 20 - 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem, a oliwki krajamy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory. Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.
Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
Danie możemy podawać na gorąco, lub po wystudzeniu, pokrajane w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypane grubo mielonym pieprzem i skropine vinaigrette.