Dania główne
Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Świetny, prosty i szybki w przygotowaniu przepis na chrupiącego kurczaka. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania, gdzie mam dużą różnorodność w misce. Troszkę słodko, troszkę słono, część chrupiąca, reszta delikatna i rozpływająca się w ustach. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym na pewno zasmakuje również Wam.
CHRUPIĄCY KURCZAK W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, płatki chili
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie Azjatyckiego sosu słodko-kwaśnego „Smaki Świata” Roleski
- 1 łyżka prażonego sezamu
- Olej roślinny do głębokiego smażenia + 2 łyżki do podsmażenia warzyw
Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie:
Krok 1:
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę, przełóż do miski. Następnie mięso dopraw sosem sojowym, solą oraz płatkami chili. Odstaw, aby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.
Krok 2:
Marchew obierz z skórki, pokrój w grubsze półplastry, paprykę w dużą kostkę. Marchew podsmaż na mocno rozgrzanym oleju roślinnym. Po 2 minutach dodaj paprykę, następnie dopraw solą. Smaż kolejne 2 minuty podrzucając od czasu do czasu.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj sos słodko-kwaśny „Smaki Świata” Roleski. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4:
W międzyczasie zamarynowanego kurczaka obtocz w skrobi ziemniaczanej. Otrząśnij z nadmiaru mąki i zanurz w gorącym oleju. Smaż przez 2-3 minuty, następnie wyjmij na ręcznik papierowy. Kiedy mięso odpocznie przez 3-4 minuty włóż je ponownie i smaż jeszcze 2-3 minuty aż będzie ciemnozłote.
Krok 5:
Kurczaka podawaj na sosie z dodatkiem prażonego sezamu.
Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Więcej pysznych, propozycji na główne dania znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.