Boże NarodzenieDania główne
Bigos staropolski Macieja Kuronia
W polskiej kuchni bigos jest trochę jak sernik, nie wyobrażamy sobie świąt bez niego. Najlepszy bigos to taki, który troszkę postoi i jest często podgrzewany. Dlatego najlepiej smakuje po świętach, tylko czy zostanie chociaż jedna porcja? U nas bez wątpienia wszystko znika w okresie świąt. Zapraszam na przepis mojego taty na bigos staropolski.
Bigos staropolski Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)
- 500 g wołowiny bez kości
- 10 śliwek suszonych
- 500 g gotowanej szynki lub innej wędzonki – mogą być okrawki
- 500 g różnej kiełbasy
- 12 suszonych grzybów np. prawdziwków
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka cukru (może być np. miód)
- 150 ml czerwonego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę kiszoną pokrój i zalej niewielką ilością wody. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotuj ok. 1,5 godziny.
Krok 2:
Osobno, w małej ilości wody podgotuj suszone prawdziwki. Ugotowane kapelusze pokrój w paski i wraz z wywarem dolej do gotującej się kapusty.
Krok 3:
Po trzecie przygotuj mięsa. Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu na złoty kolor, następnie podlej winem i kilka minut duś.
Krok 4:
Osobno podsmaż pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą. Następnie wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę dorzuć do garnka, w którym gotuję się kapusta. Gotuj jeszcze co najmniej godzinę.
Krok 5:
Przypraw solą i pieprzem, następnie wrzuć śliwki pokrojone w paski (jeżeli śliwki są słodkie, to możemy zrezygnować z dodawania cukru, czy też miodu), dodaj resztę czerwonego wina. Na koniec posłodź cukrem lub miodem.
Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.
Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.