X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główne

Bigos staropolski Macieja Kuronia

W polskiej kuchni bigos jest trochę jak sernik, nie wyobrażamy sobie świąt bez niego. Najlepszy bigos to taki, który troszkę postoi i jest często podgrzewany. Dlatego najlepiej smakuje po świętach, tylko czy zostanie chociaż jedna porcja? U nas bez wątpienia wszystko znika w okresie świąt. Zapraszam na przepis mojego taty na bigos staropolski.

Bigos staropolski Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 10 śliwek suszonych
  • 500 g gotowanej szynki lub innej wędzonki – mogą być okrawki
  • 500 g różnej kiełbasy
  • 12 suszonych grzybów np. prawdziwków 
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka cukru (może być np. miód)
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kapustę kiszoną pokrój i zalej niewielką ilością wody. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotuj ok. 1,5 godziny.

Krok 2:

Osobno, w małej ilości wody podgotuj suszone prawdziwki. Ugotowane kapelusze pokrój w paski i wraz z wywarem dolej do gotującej się kapusty.

Krok 3:

Po trzecie przygotuj mięsa. Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu na złoty kolor, następnie podlej winem i kilka minut duś.

Krok 4:

Osobno podsmaż pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą. Następnie wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę dorzuć do garnka, w którym gotuję się kapusta. Gotuj jeszcze co najmniej godzinę.

Krok 5:

Przypraw solą i pieprzem, następnie wrzuć śliwki pokrojone w paski (jeżeli śliwki są słodkie, to możemy zrezygnować z dodawania cukru, czy też miodu), dodaj resztę czerwonego wina. Na koniec posłodź cukrem lub miodem.

Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również