Z rodzinnego domu wyniosłem miłość do płatków owsianych. Moja babcia przygotowywała przepyszne dania: placki, ciasta itp. na bazie płatków górskich. Potem moja mama przejęła podobny repertuar, jeszcze go udoskonalając. Dzisiaj przedstawiam Wam moje ulubione ciastka owsiane z owocami i orzechami. Bardzo prosty, sprawdzony przepis z zaledwie kliku składników.
Ciastka owsiane z owocami i orzechami – nasz ulubiony przepis
Składniki:
200 g płatków owsianych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki płynnego miodu
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g dowolnych owoców suszonych (rodzynki, śliwki, figi)
50 g ulubionych orzechów
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Duże owoce typu morele, śliwki, figi dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki, tak samo zrób z orzechami.
Krok 2:
Wszystkie składniki wymieszaj razem na jednolitą masę. Możesz to zrobić łyżką lub za pomocą miksera planetarnego z końcówką w kształcie litery „K”.
Krok 3:
Z powstałej masy, zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki o średnicy około trzech centymetrów ( wielkość piłeczki pingpongowej). Następnie ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz ręką. Piecz 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciastka na kratkę do ostygnięcia. Tak przygotowane ciastka owsiane z owocami i orzechami możesz śmiało wzbogacić o inne suszone owoce, gatunki orzechów lub kawałki gorzkiej czekolady.
—>TUTAJ<— znajdziesz przepisy na inne smakowite ciastka.
Dzień dobry, chciałabym podpytać ile mniej więcej ciastek wyjdzie z podanych proporcji składników ? Bo może dla mojej stonki to lepiej od razu z podwójnej porcji piec ? 😉 Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam 🙂
Kasia,
Myślę, że pojedyncze porcja wystarczy na pierwszy raz. Z tego co pamiętam z przepisu wychodzi koło 30 ciastek. Chyba, że twoja „szarańcza” jest wyjątkowo wygłodniała 😉
Pozdrawiam
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Przepis mega, długo szukałam, ten jest the best! Prosty i szybki robi się moment i znikają tez momentalnie ❤️
Ala,
My robiliśmy wczoraj, a dzisiaj już nie ma 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Dzień dobry, chciałabym podpytać ile mniej więcej ciastek wyjdzie z podanych proporcji składników ? Bo może dla mojej stonki to lepiej od razu z podwójnej porcji piec ? 😉 Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam 🙂
Kasia,
Myślę, że pojedyncze porcja wystarczy na pierwszy raz. Z tego co pamiętam z przepisu wychodzi koło 30 ciastek. Chyba, że twoja „szarańcza” jest wyjątkowo wygłodniała 😉
Pozdrawiam
Pyszne.
Dzięki wielkie 🙂