Ciasta i ciastka
Ciastka owsiane z owocami i orzechami
Z rodzinnego domu wyniosłem miłość do płatków owsianych. Moja babcia przygotowywała przepyszne dania: placki, ciasta itp. na bazie płatków górskich. Potem moja mama przejęła podobny repertuar, jeszcze go udoskonalając. Dzisiaj przedstawiam Wam moje ulubione ciastka owsiane. Bardzo prosty, sprawdzony przepis z zaledwie kliku składników.
CIASTKA OWSIANE Z OWOCAMI I ORZECHAMI – nasz ulubiony przepis
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 100 g rozpuszczonego masła lub np. oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g dowolnych owoców suszonych (np. rodzynki, śliwki, figi)
- 50 g ulubionych orzechów
Ciastka owsiane z owocami i orzechami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Duże owoce np. morele, śliwki, figi dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki, tak samo zrób z orzechami.
Krok 2:
Wszystkie składniki wymieszaj razem na jednolitą masę. Możesz to zrobić łyżką lub np. za pomocą miksera planetarnego z końcówką w kształcie litery „K”.
Krok 3:
Z powstałej masy, zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki o średnicy około trzech centymetrów ( wielkość piłeczki pingpongowej). Następnie ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszcz ręką. Piecz 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Krok 4:
Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciastka na kratkę do ostygnięcia. Tak przygotowane ciastka owsiane z owocami i orzechami możesz śmiało wzbogacić o inne suszone owoce, gatunki orzechów lub np. kawałki gorzkiej czekolady.
Ciastka owsiane z owocami i orzechami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej propozycji na ciasta i ciasteczka znajdziesz >> TUTAJ <<
Wyszły przepyszne, dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie Sylwia z Norwegii.
Dzień dobry. Czy zamiast masła można użyć masła orzechowego?
Tak, możesz użyć masła orzechowego.
Przepis mega, długo szukałam, ten jest the best! Prosty i szybki robi się moment i znikają tez momentalnie ❤️
Ala,
My robiliśmy wczoraj, a dzisiaj już nie ma 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Dzień dobry, chciałabym podpytać ile mniej więcej ciastek wyjdzie z podanych proporcji składników ? Bo może dla mojej stonki to lepiej od razu z podwójnej porcji piec ? 😉 Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam 🙂
Kasia,
Myślę, że pojedyncze porcja wystarczy na pierwszy raz. Z tego co pamiętam z przepisu wychodzi koło 30 ciastek. Chyba, że twoja „szarańcza” jest wyjątkowo wygłodniała 😉
Pozdrawiam
Pyszne.
Dzięki wielkie 🙂