X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Strogonow z piersi indyka

Strogonow z piersi indyka to danie, które towarzyszy większości naszych rodzinnych spotkań. Z jednej strony wszyscy za nim przepadają, a z drugiej jest to po prostu idealne danie jednogarnkowe. Sprawdza się w chłodniejsze dni, kiedy wracamy ze spaceru. Potrawa ta opiera się w zasadzie na trzech głównych składnikach: indyku, pieczarkach i cebuli. Choć pozostałe składniki są równie ważne, bo tworzą gęsty sos. Najczęściej podaje strogonowa z chrupiącą bagietką, ale dzisiaj zrobiłem wyjątek i postawiłem na kremowe puree. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, który wychodzi za każdym razem.

Strogonow z piersi indyka – najlepszy przepis

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • 2 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki musztardy American Classic, ja sięgam po Roleskiego
  • 400 ml śmietanki 30% np. UHT
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ew. 3 ogórki kiszone pokrojone w cienkie słupki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z indyka pokrój w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z łyżką oleju roślinnego, dzięki temu osiągniemy większą temperaturę dymienia. Następnie kiedy masło zacznie się pienić dodaj pokrojone mięso. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Jeżeli indyka jest za dużo, możesz podzielić go na dwie części.

Krok 2:

Do podsmażonego mięsa dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż kilka minut, aż zmięknie.

Krok 3:

Następnie dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki, choć sposób krojenia zależy od wielkości grzybów. Po kilku minutach wlej wodę lub bulion, duś około 10 minut pod przykryciem.

Krok 4:

Następnie dodaj musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut, w rezultacie otrzymasz kremowy, intensywny w smaku sos. Do przygotowania strogonowa z indyka najlepiej sprawdzi się jasna, łagodna musztarda np. American Classic lub Wikinga.

Krok 5:

Kończąc danie wlej śmietanę. Ważne aby była to słodka śmietanka, może być o niższej zawartości tłuszczu. Duś jeszcze 10-15 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Gotowe danie podaje z kremowym puree ziemniaczanym lub chrupiącą bagietką. Niegdyś byłem wrogiem ogórka kiszonego w strogonowie, ale przekonałem się do niego, w formie drobnych słupków wieńczących danie.

Jeżeli jesteś zwolennikiem klasycznej wersji tego dania, podrzucam —>LINK<— do wołowego strogonowa.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Często wracam do tego przepisu.

  2. To kolejny przepis, z którego korzystam i jestem pod wrażeniem doboru proporcji, czasu smażenia, duszenia, gotowania. Wszystko przemyślane i w 100% przewidywalne. A na koniec jeszcze smaczne. Dziękuję!

  3. Czy można dodać inną musztardę? Mam tylko sarepską i kremską, będzie pasowac?

  4. Super przepis. Z indyka jeszcze nie robiłam, więc … będzie możliwość skorzystać z przepisu i zrobić Pozdrawiam Helena

Sprawdź również