Strogonow z piersi indyka to danie, które towarzyszy większości naszych rodzinnych spotkań. Z jednej strony wszyscy za nim przepadają, a z drugiej jest to po prostu idealne danie jednogarnkowe. Sprawdza się w chłodniejsze dni, kiedy wracamy ze spaceru. Potrawa ta opiera się w zasadzie na trzech głównych składnikach: indyku, pieczarkach i cebuli. Choć pozostałe składniki są równie ważne, bo tworzą gęsty sos. Najczęściej podaje strogonowa z chrupiącą bagietką, ale dzisiaj zrobiłem wyjątek i postawiłem na kremowe puree. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, który wychodzi za każdym razem.
Pierś z indyka pokrój w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z łyżką oleju roślinnego, dzięki temu osiągniemy większą temperaturę dymienia. Następnie kiedy masło zacznie się pienić dodaj pokrojone mięso. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Jeżeli indyka jest za dużo, możesz podzielić go na dwie części.
Krok 2:
Do podsmażonego mięsa dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż kilka minut, aż zmięknie.
Krok 3:
Następnie dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki, choć sposób krojenia zależy od wielkości grzybów. Po kilku minutach wlej wodę lub bulion, duś około 10 minut pod przykryciem.
Krok 4:
Następnie dodaj musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem kolejne 10 minut, w rezultacie otrzymasz kremowy, intensywny w smaku sos. Do przygotowania strogonowa z indyka najlepiej sprawdzi się jasna, łagodna musztarda np. American Classic lub Wikinga.
Krok 5:
Kończąc danie wlej śmietanę. Ważne aby była to słodka śmietanka, może być o niższej zawartości tłuszczu. Duś jeszcze 10-15 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Gotowe danie podaje z kremowym puree ziemniaczanym lub chrupiącą bagietką. Niegdyś byłem wrogiem ogórka kiszonego w strogonowie, ale przekonałem się do niego, w formie drobnych słupków wieńczących danie.
Jeżeli jesteś zwolennikiem klasycznej wersji tego dania, podrzucam —>LINK<— do wołowego strogonowa.
To kolejny przepis, z którego korzystam i jestem pod wrażeniem doboru proporcji, czasu smażenia, duszenia, gotowania. Wszystko przemyślane i w 100% przewidywalne. A na koniec jeszcze smaczne. Dziękuję!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Często wracam do tego przepisu.
To kolejny przepis, z którego korzystam i jestem pod wrażeniem doboru proporcji, czasu smażenia, duszenia, gotowania. Wszystko przemyślane i w 100% przewidywalne. A na koniec jeszcze smaczne. Dziękuję!
Czy można dodać inną musztardę? Mam tylko sarepską i kremską, będzie pasowac?
Tak, możesz użyć dowolnej musztardy?
Super przepis. Z indyka jeszcze nie robiłam, więc … będzie możliwość skorzystać z przepisu i zrobić Pozdrawiam Helena