X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Tradycyjny rosół z kaczki

Tradycyjny rosół z kaczki to najlepsze danie na jesienną chandrę, bez wątpienia leczy smutki, rozgrzewa i poprawia humor. Zupa ta kojarzy mi się z babcią, która przygotowywała ją właśnie z tego rodzaju mięsa. Na każdym talerzu oprócz pokrojonych warzyw, lądowała solidna porcja domowego makaronu z wiejskich jaj. Nie zapomnę tego smaku nigdy, w końcu smaki dzieciństwo mocno zapadają w pamięć. Dlatego starałem się odtworzyć ten smak w domowych warunkach i mam wrażenie, że udało się to zrobić całkiem wiernie. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjny, domowy rosół z kaczki.

Przygotowując rosół należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

  • Rosół gotuj na najmniejszym ogniu. Najlepiej, aby tylko „mrugał” a składniki powoli uwalniały swój smak.
  • Opalona cebula oraz por nadaje rosołowi bardziej intensywny kolor i smak.
  • W trakcie gotowania zupy zbieraj szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny.
  • Składniki wkładaj zawsze do zimnej wody, inaczej rosół zrobi się mętny.

Tradycyjny rosół z kaczki

Składniki

 
  • Makaron Lubella 5 jaj krajanka
  • 2 udka z kaczki
  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ważnym aspektem pysznego rosołu są składniki dobrej jakości: warzywa z ekologicznych upraw, wiejska kaczka oraz delikatny makaron. Ja sięgam po Krajankę 5 jaj Lubella, ma tradycyjny smak jak za dawnych lat. Dodatkowo jest trzy razy wałkowana, tak też robiła moja babcia.

Krok 2:

Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.

Krok 3:

W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4:

Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron.Tradycyjny rosół z kaczki podaję z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką pietruszki. Na koniec polecam zakładkę z moimi ulubionymi zupami, znajdziesz je —>TUTAJ<—
Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również