Zupy
Tradycyjny rosół z kaczki
Tradycyjny rosół z kaczki to najlepsze danie na jesienną chandrę, bez wątpienia leczy smutki, rozgrzewa i poprawia humor. Zupa ta kojarzy mi się z babcią, która przygotowywała ją właśnie z tego rodzaju mięsa. Na każdym talerzu oprócz pokrojonych warzyw, lądowała solidna porcja domowego makaronu z wiejskich jaj. Nie zapomnę tego smaku nigdy, w końcu smaki dzieciństwo mocno zapadają w pamięć. Dlatego starałem się odtworzyć ten smak w domowych warunkach i mam wrażenie, że udało się to zrobić całkiem wiernie. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjny, domowy rosół z kaczki.
Przygotowując rosół należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
- Rosół gotuj na najmniejszym ogniu. Najlepiej, aby tylko „mrugał” a składniki powoli uwalniały swój smak.
- Opalona cebula oraz por nadaje rosołowi bardziej intensywny kolor i smak.
- W trakcie gotowania zupy zbieraj szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny.
- Mięso wkładaj zawsze do zimnej wody, inaczej rosół zrobi się mętny.
Tradycyjny rosół z kaczki
Składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 skrzydełka z kaczki
- 1 cebula
- kawałek pora
- 4 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
- 2 pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ważnym aspektem pysznego rosołu są składniki dobrej jakości: warzywa z ekologicznych upraw, wiejska kaczka oraz delikatny makaron. Ja sięgam po Krajankę 5 jaj Lubella, ma tradycyjny smak jak za dawnych lat. Dodatkowo jest trzy razy wałkowana, tak też robiła moja babcia.
Krok 2:
Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka i skrzydełka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.
Krok 3:
W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4:
Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron.
Tradycyjny rosół z kaczki podaję z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką pietruszki.
Na koniec polecam zakładkę z moimi ulubionymi zupami, znajdziesz je —>TUTAJ<—
a kiedy włożyć skrzydełka z kaczki , brak w przepisie !
Skrzydełka i udka wrzuć razem.
Zupa jest przepyszna. Ja dodaję jeszcze 3 ząbki czosnku i łyżeczkę kurkumy, która daje ładny, żółty kolor.
Dziękuje za przepis! To smak mojego dzieciństwa. Chętnie zrobię mojej rodzinie.