Zupy
Flaczki z kurczaka
Składniki
- 1 duże udo z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ małego selera
- 2 cebule
- 1/3 pora
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- papryka mielona słodka
- imbir suszony w proszku
- majeranek
Sposób przygotowania
Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Wyjąć marchew, pietruszkę, seler i por . Gotować jeszcze 20 minut. Warzywa zostawić do ostygnięcia, a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ). Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka. Położyć by ostygła. Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „. Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło. Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła. Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka. Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki. Włożyć do garnka. Zagotować. Doprawić majerankiem , pieprzem, papryką, utartą gałką muszkatołową i imbirem.