X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Papryka nadziewana wołowiną i komosą w sosie z ajvaru

Papryka nadziewana wołowiną i komosą w sosie z ajvaru to brzmi na trudne i skomplikowane danie, ale nic bardziej mylnego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, na pewno żaden z kroków nie sprawi Wam problemów 😉 Samo danie jest pyszne, soczyste mięso z komosą i sosem zamknięte w czerwonej papryce. Z pewnością musicie wypróbować przepis!

Papryka nadziewana wołowiną i komosą w sosie z ajvaru

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 4 papryki czerwone
  • 300 g mielonej wołowiny lub np. mięsa z szynki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g żółtego sera np. gouda
  • 2 łyżki oliwy
Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • pół słoika Ajvaru łagodnego (100 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Komosę opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Gotuj na małym ogniu w 250 ml osolonej wody przez 7 minut. Następnie ugotowaną komosę przełóż na sitko i przepłucz pod zimną wodą do przestudzenia. Poczekaj aż nadmiar wody odcieknie, odstaw na bok.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso wołowe podsmaż przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy mięso się zrumieni a cebula skarmelizuje dodaj posiekany czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem, przełóż mięso do miski. Dodaj ostudzoną komosę oraz starty żółty ser.

Krok 3:

Na patelnię po smażeniu wołowiny wlej oliwię. Kiedy się rozgrzeje podsmaż czosnek pokrojony w płatki. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz ajvar. Dopraw suszonym oregano oraz solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Sos przelej do naczynia do zapiekania.

Krok 4:

Z papryki odkrój „czapeczki”, następnie wytnij białe fragmenty i usuń nasiona. Papryki napełnij farszem z mielonego mięsa i komosy. Ustaw w naczyniu do zapiekania. Na koniec posyp startym serem.

Krok 5:

Piecz w 200°C przez 30-35 minut, aż papryka będzie miękka.

Najlepiej podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, propozycji na główne dania znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również