Wołowina, Cielęcina
Wołowina a la Mode
Składniki
- 2,5 kg wołowiny (pierwsza krzyżowa)
- 1/2 kg słoniny
Marynata do wołowiny:
- butelka białego wytrawnego wina
- szklanka koniaku
Przyprawy do wołowiny:
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki kwiatu muszkatołowego
- sól, pieprz
- #Marynata do słoniny:
- 2/3 szklanki koniaku
Przyprawy do słoniny:
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- łyżeczka sproszkowanej bazylii
- sól, pieprz
- pół łyżeczki utłuczonych goździków
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta posiekanego kwiatu muszkatołowego
Do gotowania:
- 4 łyżki masła
- ½ kg marchewki
- pęczek ziół przyprawowych
- ½ szklanki koniaku
- nóżka cielęca
- 10 dag słoniny
Sposób przygotowania
Mięso zamarynować na 24 godziny w winie z dodatkiem koniaku, obracać je co kilka godzin. Słoninę pokroić na wąskie długie paski i zalać koniakiem na 5 godzin. Zamarynowane mięso dokładnie osuszone w ściereczce, nakłuwać igłą do szpikowania mięsa nawleczoną paskiem słoniny obtoczonym w mieszaninie podanych przypraw dla słoniny. Koniec paska słoniny powinien wystawać ok. 1 cm nad powierzchnię mięsa. Całość natrzeć przyprawami podanymi przy mięsie. W emaliowanym garnku stopić 4 łyżki masła i zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym wyjąć a na dnie naczynia ułożyć grubsze plastry słoniny, położyć na nie mięso polać ½ szklanki koniaku, dodać obraną, pokrojoną marchew, 2 cebule, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek tymianku listek laurowy i umytą, dobrze oskrobaną nóżkę cielęcą, na koniec wlać marynatę w której było marynowane mięso, szybko zagotować na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, naczynie przykryć i dusić ok. 4 godzin. Gotowe mięso i marchew wyjąć na ogrzany półmisek, polać wytworzonym sosem. Tak przygotowana wołowina jest również doskonała na zimno, sos zastygnie tworząc galaretę, która można sklarować podgrzewając z 2 białkami jaj i przecedzając przez wilgotną gazę.