X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Litewskie szołtonosy Adama Mickiewicza

Składniki

  • 2 szklanki maki pszennej
  • woda
  • sól
  • 20- 30 dag suchych czarnych jagód
  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania

Ciasto pierogowe. Jedną szklankę mąki zalać polową szklanki wrzącej wody, wymieszać, druga szklankę mąki zalać połową szklanki zimnej wody, wymieszać, obie części połączyć i zagnieść elastyczne dość twarde ciasto (jeśli trzeba dodać trochę mąki lub wody), dość cienko wywałkować. Szklaneczką do napojów wyciskać krążki ciasta, łyżeczką nakładać umyte suche jagody, brzeżki zacisnąć i zawinąć, wkładać do wrzącej wody, gotować po wypłynięciu do 3 min. Podawać ze śmietaną i cukrem, na zimno lub na gorąco.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również