Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Krążki cebulowe (onion rings)
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na super przekąskę. Jest złocista, chrupiąca i nie wymaga dużego nakładu pracy. Krążki cebulowe (onion rings), bo nich mowa są bardzo popularne w USA, ale w Polsce też coraz częściej pojawiają na stołach. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy cebula i składniki na gęste ciasto, podobne do naleśnikowego.
Krążki cebulowe (onion rings)
Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia krążków cebulowych
- 1 szklanka mleka
- jedno jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowego
- jako sos do maczania krążków proponuje Hot Chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cebulę obierz z łupin, następnie pokrój w 1 cm grubości plastry. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze krążki, które obtocz w mące pszennej.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól, pieprz, na koniec dodaj proszek do pieczenia. Następnie wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3:
Pojedyncze krążki zanurzaj w cieście, następnie strzepnij nadmiar i układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Krok 4:
Następnie osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie układaj na kratce do studzenia, aby onion rings się nie zaparzyły i nie zrobiły miękkie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!