X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło

Krążki cebulowe (onion rings)

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na super przekąskę. Jest złocista, chrupiąca i nie wymaga dużego nakładu pracy. Krążki cebulowe (onion rings), bo nich mowa są bardzo popularne w USA, ale w Polsce też coraz częściej pojawiają na stołach. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy cebula i składniki na gęste ciasto, podobne do naleśnikowego.

Krążki cebulowe (onion rings)

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia krążków cebulowych
  • 1 szklanka mleka
  • jedno jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • jako sos do maczania krążków proponuje Hot Chilli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cebulę obierz z łupin, następnie pokrój w 1 cm grubości plastry.Każdy plaster rozdziel na pojedyncze krążki, które obtocz w mące pszennej.

Krok 2:

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3:

Pojedyncze krążki zanurzaj w cieście, strzepnij nadmiar i układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Krok 4:

Następnie osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie układaj na kratce do studzenia, aby onion rings się nie zaparzyły i nie zrobiły miękkie.

Krążki cebulowe (onion rings) lubię w wersji pikantnej, dlatego podaje je sosem Hot Chilli.

Bardzo fajną kratkę do studzenia, w super cenie znajdziesz !!!TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również