X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło

Frytki z batatów z pikantną posypką

Frytki z batatów z pikantną posypką to najlepsze co może Wam się przydarzyć. Wychodzą rumiane, słodziutkie i pachną moją specjalną mieszanką przypraw. Doskonale komponują się z nowym sosem do frytek z curry, od Roleskiego. Po upieczeniu jeszcze gorące posypujesz cudowną pikantną posypką, najeżoną chilli, kolendrą i prażoną cebulką.

Frytki z batatów z pikantną posypką

Składniki:

  • 4 średnie bataty
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  •  do maczania sos do frytek z curry od Roleskiego
  • sól, pieprz
Posypka:
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • ew. starty żółty ser

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją termoobiegu.

Krok 2:

Bataty obierz ze skórki (można też zrobić frytki ze skórka). Pokrój grubiej niż tradycyjne frytki, przełóż do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek, dodaj przyprawy oraz drobno posiekany czosnek i imbir.

Krok 3:

Frytki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (ja jednak używam maty silikonowej). Zapiekaj przez 20-25 minut w wyżej wymienionej temperaturze.

Krok 4:

W trakcie pieczenia wymieszaj wszystkie składniki posypki. Po upieczeniu wyjmij blachę z frytkami i posyp je pikantną posypką.

Frytki z batatów z pikantną posypką podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do głównego dania.

  Mata silikonowa, o której wspominałem powyżej  jest super wygodna:
  • Jest wykonana w 100% z silikonu
  • Nic do niej nie przywiera.
  • Wyjątkowo łatwo się czyści, zarówno ręcznie jak i w zmywarce.
  • Można ją stosować przez wiele lat.
Najlepszą matę silikonową w super cenie znajdziecie !!!TUTAJ!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również