Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Frytki z batatów z pikantną posypką
Frytki z batatów z pikantną posypką to bez wątpienia najlepsze co może Wam się przydarzyć. Wychodzą rumiane, słodziutkie i pachną moją specjalną mieszanką przypraw. Doskonale komponują się z nowym sosem do frytek z curry, od Roleskiego. Po upieczeniu jeszcze gorące posypujesz cudowną pikantną posypką, najeżoną chili, kolendrą i prażoną cebulką.
Frytki z batatów z pikantną posypką
Składniki:
- 4 średnie bataty
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- do maczania sos do frytek z curry od Roleskiego
- sól, pieprz
Posypka:
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 3 łyżki prażonej cebulki
- ew. starty żółty ser np. gouda
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją termoobiegu.
Krok 2:
Bataty obierz ze skórki (jeśli wolisz to zostaw je w skórce tylko dokładnie wyszoruj). Pokrój grubiej niż tradycyjne frytki, następnie przełóż do dużej miski. Skrop oliwą z oliwek, dodaj przyprawy oraz drobno posiekany czosnek i imbir.
Krok 3:
Frytki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli masz użyj maty silikonowej). Następnie zapiekaj przez 20-25 minut w wyżej wymienionej temperaturze.
Krok 4:
W trakcie pieczenia wymieszaj wszystkie składniki posypki. Następnie po upieczeniu wyjmij blachę z frytkami i posyp je pikantną posypką.
Frytki z batatów z pikantną posypką podawaj jako samodzielną przekąskę lub np. dodatek do głównego dania.
Mata silikonowa, o której wspominałem powyżej jest super wygodna:
- Jest wykonana w 100% z silikonu.
- Nic do niej nie przywiera.
- Wyjątkowo łatwo się czyści, zarówno ręcznie jak i w zmywarce.
- Można ją stosować przez wiele lat.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych pomysłów na przekąski znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!