X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Ciasto z kefirem i truskawkami. Przepis krok po kroku

Ciasto z kefirem i truskawkami. Przepis krok po kroku

 

Co jest najlepsze na letnie upały??? Jak dla mnie truskawki i szklanka zimnego kefiru. Czy można to połączyć w jedno sensowne danie? Oczywiście, ciasto z kefirem i truskawkami jest na to najlepszym przykładem. Przygotowaniu jest banalnie proste, smakuje wyśmienicie i długo pozostaje wilgotne. Poniżej dowiecie się jak przyrządzić to najprostsze z najprostszych ciast.

 

 

Składniki na blaszkę 21×21 cm:

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut. 

 

Następnie dodaj resztę składników poza truskawkami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.

 

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyj, osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym. Obetnij szypułki, przekrój na pół, większe okazy na ćwiartki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.

 

Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Posyp cukrem pudrem.

 

 

Przeproste ciasto

 

Jak widzicie ciasto z kefirem i truskawkami jest „przeproste” w wykonaniu. Moja prababcia mówiła na takie ciasto „pagaj”, widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Oczywiście lubię się czasami pobawić w cukiernika, ale uważam że najlepsze ciasta to te najprostsze, bez zbędnych kremów, lukrów i ozdób. Do moich ulubionych należy ciasto ucierane, szarlotka sypana czy brownie z malinami. Przepisy na te pyszne i łatwe przygotowaniu słodkości znajdziecie TUTAJ.

 

Pole do popisu

 

Dzięki dodatkowi kefiru ciasto długo pozostaje wilgotne w połączeniu z truskawkami ma fajny kwaskowy posmak. Jako bazę zamiast kefiru możecie użyć maślanki sprawdza się równie doskonale i nie trzeba modyfikować ilości składników. Kiedy truskawek zabraknie możecie użyć w zasadzie dowolnych owoców. Mogą to być brzoskwinie, morele czy borówki. Jeżeli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę. Jak widzicie ciasto z kefirem i truskawkami daje pole do popisu.

 

 

Do przygotowania tego ciasta proponuję użyć kefiru Robico, moim zdaniem najlepiej nadaje się do tego celu. Dodatkowo możecie go dostać także w wariancie bez laktozy i klasycznej. Kupując składniki do tej rewelacyjnej potrawy, szukajcie kefirów i innych produktów Robico z promocyjną etykietą. Biorąc udział w zabawie możecie wygrać mnóstwo ciekawych nagród m. in. vouchery na bilety lotnicze, walizki podróżne i inne gadżety turystyczne. Szczegóły konkursu znajdziecie pod TYM adresem.

 

Jeżeli szukacie wyjątkowego ciasta z truskawkami to polecam przygotować  właśnie to na bazie kefiru. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

Jajko sadzone

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. nataliao

    Bardzo smaczne ciasto, chyba najsmaczniejsze jakie piekłam do tej pory, jesli chodzi o ciasta na bazie kefiru czy maślanki. Robiłam z mrożonymi truskawkami, nieco opadły na dno i wyszło ciasto z dziurami 😉 Ale w niczym to nam nie przeszkadza 😛

  2. Monika

    Zrobiłam, wyszło pyszne. Dziękuję za przepis.

    • Jakub Kuroń

      Cudownie, bardzo mnie to cieszy.
      Zapraszam częściej i pozdrawiam 🙂

  3. Zdzisława

    Zawsze takie ciasto robię i wychodzi super.Najlepiej ubić pianę na sztywno, stopniowo dodawac cukier, następnie żółtka i nadal ubijać.Delikatnie łączyć składniki na przemian maka z proszkiem, dodaje trochę startej skorki z cytryny, i mieszać szpatułką.Nigdy nie opadnie.Gorące zostawić przy uchylonym piekarniku do częściowego wystygnięcia.Używam różnych owoców sezonowych.

    • Jakub Kuroń

      Bogusi też to ciasto zawsze wychodzi tylko robi to zdecydowanie szybciej tak jak na powyższych zdjęciach czyli długo ubija jajka z cukrem, a następnie dodaje resztę składników.

  4. Ala

    Ciasto wyszło przepyszne! Lekkie i wilgotne! Ja zawsze długo ubijam jajka z cukrem, żeby nie zrobił się zakalec.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że Ci smakowało!

  5. Aneta

    Wyszedł mega zakalec ;(
    Ciasto ładnie wyrosło i po ostygnięciu opadło 🙁
    Jakieś sugestie co mogło pójść nie tak? Ja akurat z moim piekarnikiem się lubimy 😉

    • Jakub Kuroń

      Kurcze Aneta nie mam pojęcia. U nas rośnie wielgachne i się trzyma. Nigdy nie było zakalca…

  6. Daria Świderek

    Ja już się chyba z tymi zakalcami pogodziłam 😉 odkąd zmieniliśmy piekarnik, nie wyszedł ani jeden nie-zakalec, mimo kombinacji z proporcjami przy różnych ciastach. Ale nie przeszkadza mi to bardzo, lubię zakalce 😉 Przy tym cieście i tak jest najmniejszy, jak do tej pory, więc to już mały sukces.

  7. Orłowska Beata

    Czy mogę dodać maślankę zamiast kefir

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście 🙂

  8. Daria Świderek

    *Kojarzy mu się z ciastami jakie MOŻNA dostać u rodziny na wsi 😀

  9. Daria Świderek

    Miałam wszystkie składniki, więc wczoraj wieczorem upiekłam 🙂 Od lat robię niemal identyczne ciasto, tylko na maślance z większą ilością proszku, za to z jednym jajkiem mniej. Są podobne, ale jednak to dodatkowe jajko i kefir robią różnicę 🙂
    Choć wyszedł mi lekki zakalec (nie umiem się dogadać ze swoim piekarnikiem, wychodzą mi same zakalce, ale lekki, a nie mega zakalec to już mały sukces 😉 ), to ciasto jest pyszne 🙂 Mąż uznał, że jest takie „swojskie”. Kojarzy mu się z ciastami jakie dostać u rodziny na wsi 😀

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że wyszło mimo lekkiego zakalca. Może następnym razem dodaj trochę więcej proszku do pieczenia, ładniej wyrośnie i nie będzie w ogóle zakalca.

      Pozdrawiam

  10. maria

    Dzień dobry. Mam pytanie , czy wazne jest aby składniki użyte do ciasta miały temperature pokojową. ?

    • Bogusia Kuroń

      Nie ma takiej potrzeby ja użyłam kefiru z lodówki.

Sprawdź również