Przepis
Sałatki
Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli, tzw. Pilaw na zimno
Składniki
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 300 g czerwonej fasoli z puszki
- 300 g kukurydzy
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 pomarańcza
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 brzoskwinie z puszki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę drobno siekamy. Paprykę, ananasa, brzoskwinię i jabłko kroimy w kostkę, banana w plasterki, a pomarańcza dzielimy na cząstki. Pomidory i rodzynki sparzamy wrzątkiem, pomidory dodatkowo siekamy. Całość łączymy z fasolą i kukurydzą. Mieszamy. Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym zalewamy naszą sałatkę. Przyprawiamy i przed podaniem schładzamy w lodówce.