X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 5 kostek tofu naturalnego (180-200g każda)
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki cukru
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę i pokrojonego w krążki pora. Dodajemy starte grubo: marchew, pietruszkę, seler. Podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mieszamy co jakiś czas. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Sos powinien być mocno kwaśny, z lekką nutą słodyczy. Kostkę tofu kroimy na cztery części. Obie strony oprószamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż utworzy się rumiana skorupka. Tak przygotowane tofu obkładamy sosem i podajemy na ciepło lub zimno.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również