Tofu staje się bez wątpienia coraz bardziej popularne w Polsce, a wynika to z tego, że grono osób przestało jeść mięso i ryby. Liczba wegetarian i wegan rośnie bardzo szybko. Tofu samo w sobie nie ma smaku, ale wystarczy kilka dodatków i robi się bardzo smaczne. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przede wszystkim pysznym pomysłem. Tofu po grecku, a’la ryba po grecku, przeczytajcie przepis, czuję, że spodoba się Wam.
Tofu po grecku
Składniki:
- 5 kostek tofu naturalnego (180-200 g każda)
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia np. rzepakowy
- sól, pieprz
Sos:
- 2 cebule
- 1 por
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Krok 1:
Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i pokrojonego w krążki pora. Następnie dodaj starte grubo: marchew, pietruszkę, seler. Podlej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości. Mieszamy co jakiś czas. Na koniec duszenia dopraw solą, pieprzem, cukrem i koncentratem pomidorowym. Sos powinien być mocno kwaśny, z lekką nutą słodyczy.
Krok 2:
Kostkę tofu pokrój na cztery części. Obie strony oprósz pieprzem i solą. Następnie obtocz w mące (mąkę włóż do woreczka strunowego, dodaj tofu, zamknij woreczek i intensywnie potrząsaj). Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż utworzy się rumiana skorupka. Na koniec tak przygotowane tofu obłóż sosem i podawaj zarówno na ciepło lub zimno.
Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.