Święta wielkanocne kojarzą mi się z dużą ilością sałatek cieszących nasze oczy na stole. U nas są zawsze dwie, a nawet trzy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na szybką w przygotowaniu sałatkę. Sałatka z wędzoną makrelą, w towarzystwie warzyw i jajek. To połączenie musiało się udać, wypróbujcie koniecznie.
Sałatka z wędzoną makrelą Macieja Kuronia
Składniki:
- 250 g wędzonej makreli
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 2 ogórki (kiszone lub np. konserwowe)
- 1 cebula lub np. pół pęczka dymki
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 2 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
- 250 ml śmietany lub np. jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- ewentualnie 2 ugotowane buraki
Przygotowanie:
Krok 1:
Rybę oddziel od ości i delikatnie podziel na cząstki.
Krok 2:
Ziemniaki, ogórki, cebulę pokrój w kostkę, następnie buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 3:
Dodaj kukurydzę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Posiekaj czosnek, następnie utrzyj go z odrobiną soli i dodaj go do śmietany lub np. jogurtu. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalej nim sałatkę. Wszystko razem wymieszaj, na koniec udekoruj ćwiartkami jajek. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<