X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiWielkanoc

Sałatka z wędzoną makrelą Macieja Kuronia

Święta wielkanocne kojarzą mi się z dużą ilością sałatek cieszących nasze oczy na stole. U nas są zawsze dwie, a nawet trzy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na szybką w przygotowaniu sałatkę. Sałatka z wędzoną makrelą, w towarzystwie warzyw i jajek. To połączenie musiało się udać, wypróbujcie koniecznie.  

Sałatka z wędzoną makrelą Macieja Kuronia

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ogórki (kiszone lub np. konserwowe)
  • 1 cebula lub np. pół pęczka dymki
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
  • 250 ml śmietany lub np. jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • ewentualnie 2 ugotowane buraki

Przygotowanie:

Krok 1:

Rybę oddziel od ości i delikatnie podziel na cząstki.

Krok 2:

Ziemniaki, ogórki, cebulę pokrój w kostkę, następnie buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 

Krok 3:

Dodaj kukurydzę i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 4:

Posiekaj czosnek, następnie utrzyj go z odrobiną soli i dodaj go do śmietany lub np. jogurtu. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalej nim sałatkę. Wszystko razem wymieszaj, na koniec udekoruj ćwiartkami jajek. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również