Składniki
- 5 jajek
- 100 g szynki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szynkę kroimy w plastry, a następnie paski. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wrzucamy szynkę lub wędzonkę i smażymy. Gdy jest zrumieniona wbijamy jaja i delikatnie mieszamy. Wolno podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy w trakcie smażenia. Zawsze podczas smażenia jajecznicy powinniśmy pamiętać, że nie ma jednego najlepszego sposobu na jej przygotowanie. Jedni wolą jajecznicę bardziej ścięta, inni mniej, jedni z większą ilością dodatków, inni z mniejszą, bardziej lub mniej wymieszaną, wreszcie niektórzy dodają w trakcie smażenia trochę mleka, żeby, jak twierdzą wielbiciele takiej jajecznicy, była ona delikatniejsza. W kwestii smażenia jajecznicy na bekonie, czy szynce, też mamy dwie szkoły. Niektórzy smażą wędlinę osobno, a jaja osobno. Osobiście jestem zwolennikiem mieszania składników, uważam, że taka "przegryziona" jajecznica jest smaczniejsza.