Dania główne
Placki ziemniaczane z szarpanymi żeberkami
Od kilku dni chodziły za mną placki ziemniaczane, ale nie solo. Wymyśliłem, więc połączenie placków z żeberkami. Danie wyszło pyszne i kompletne, idealne na obiad! Dlatego spieszę do Was z przepisem. Jestem pewny, że zasmakuje Wam tak samo jak nam. Placki ziemniaczane z szarpanymi żeberkami, przepis poniżej.
Placki ziemniaczane z szarpanymi żeberkami
Składniki:
Żeberka:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od Roleskiego)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz czarny
Placki ziemniaczane:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1:
Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, sos do karkówki i żeberek, utarty czosnek, paprykę w proszku, majeranek oraz sól i pieprz. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą. Mięso piecz w 150°C funkcja “góra-dół” przez 180 minut. Jeżeli w trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub np. folią aluminiową.
Krok 2:
Pod koniec pieczenia zabierz się za przygotowanie placków. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Następnie dodaj jajka oraz mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3:
Upieczone żeberka poszarp dwoma widelcami, oddzielając mięso od kości. Następnie żeberka wymieszaj z 2 łyżkami sosu do karkówki i żeberek. Na koniec tak przygotowane mięso podawaj na plackach ziemniaczanych. Ja podałem z dodatkiem kiszonej kapusty i salsy pomidorowej z kolendrą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych, ale nie tylko mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<