X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, Jagnięcina

Baranina w porach Macieja Kuronia

Składniki

  • 500 g baraniny lub jagnięciny (łopatki, udźca)
  • 500 g białych części pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżki mąki
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 1 pokrojona bagietka
  • suszony lub świeży cząber
  • mielony kminek
  • sól, pieprz
  •  listek świeżej mięty i śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę o boku 2 cm. Pory czyścimy i kroimy w plasterki o szerokości 1 cm, przelewamy wrzątkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron na rumiano. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową i odstawiamy, a na pozostałym tłuszczu dusimy pory i posiekany, utarty z solą czosnek, aż do zeszklenia i odparowania. Dodajemy mięso, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Zalewamy wywarem i winem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy w kokilkach, udekorowane kleksem śmietany i listkami mięty, z pokrojoną bagietką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również