Przepis
Baranina, Jagnięcina
Baranina w porach Macieja Kuronia
Składniki
- 500 g baraniny lub jagnięciny (łopatki, udźca)
- 500 g białych części pora
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- pół łyżki mąki
- 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 1 pokrojona bagietka
- suszony lub świeży cząber
- mielony kminek
- sól, pieprz
- listek świeżej mięty i śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę o boku 2 cm. Pory czyścimy i kroimy w plasterki o szerokości 1 cm, przelewamy wrzątkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron na rumiano. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową i odstawiamy, a na pozostałym tłuszczu dusimy pory i posiekany, utarty z solą czosnek, aż do zeszklenia i odparowania. Dodajemy mięso, oprószamy mąką i chwilę smażymy. Zalewamy wywarem i winem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy w kokilkach, udekorowane kleksem śmietany i listkami mięty, z pokrojoną bagietką.