X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Karp z orzechami w winie

Składniki

  • 1,5 kg karpia (może też być amur, tołpyga);
  • garść (czyli jakieś 100-150 g) mieszanki orzechów włoskich, migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, pecan lub innych;
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina;
  • 2 łyżki miodu (najlepiej spadziowy);
  • pół kostki masła;
  • mąka do obtoczenia;
  • sól, pieprz, cytryna.

Sposób przyrządzania

Karpia kroimy na dzwonka, lub jeśli jest to filet - na kawałki. W misce układamy warstwami i wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie, klarujemy masło. W zasadzie można by ten punkt pominąć, chociaż zdrowiej będzie sklarować. Teraz, karpia solimy (bardzo delikatnie), pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy (obsmażamy) na maśle na bardzo jasnozłoty kolor. Ryba w środku pozostanie na razie niedosmażona, nie przejmujemy się tym. Tłuszcz po smażeniu zachowujemy na patelni. Obsmażonego w ten sposób karpia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik, do 180-190ºC. Karpia wkładamy do piekarnika. W międzyczasie na patelnię z tłuszczem po karpiu wrzucamy nasze orzechy i prażymy je delikatnie mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Gdy zaczynają równomiernie brązowieć, wlewamy wino i miód. Mieszamy dalej dusząc, aż sos zacznie gęstnieć. Kiedy uznamy, że karp się już upiekł (raczej nie powinno to zająć dłużej niż 20 minut, choć zależy od grubości kawałków), wyjmujemy go z pieca, układamy na półmisku i polewamy gorącym sosem. Jako dodatek polecałbym ryż jaśminowy lub basmati oraz zielone szparagi. Do picia lekkie, czerwone wytrawne wino. (Wiem, że puryści oburzą się na czerwone wino do ryby, ale w tym przypadku mamy już czerwone wino w sosie, a do tego z karpiem komponuje się ono naprawdę dobrze. Jedyny warunek to niska taniczność czyli "lekkie" wino)

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również