Placki i naleśnikiPotrawy z mąki i jajŚniadania
Przepyszne puszyste placki z truskawkami
Przepyszne puszyste placki z truskawkami, to idealny pomysł na śniadanie dla Ciebie i dla Twoich bliskich. Placki zniknął w kilka minut, tak są dobre. Robią się praktycznie same, więc nie spędzisz dużo czasu w kuchni. Świetnie smakują na zimno, więc idealnie nadadzą się na lunch lub drugie śniadanie.
Przepyszne puszyste placki z truskawkami
Składniki:
- 500 g kefiru
- 400 g mąki pszennej
- Łyżeczka sody
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka rozmiar M
- 100 g truskawek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1:
Do miski dodaj składniki: kefir, mąkę, jajka, cukier i szczyptę soli. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić rózgą kuchenną, ale jeśli masz możliwość to polecam mikser. Łącząc składniki mikserem masz pewność, że nie będzie w cieście grudek.
Krok 2:
Na patelnie wylej olej. Następnie dobrze go rozgrzej.
Krok 3:
Umyj i osusz truskawki, następnie pozbądź się szypułek i pokrój w plasterki. Nie za cienkie, żeby było czuć truskawkę w placuszku.
Krok 4:
Na rozgrzany olej wylewaj po łyżce ciasta, następnie na każdym placuszku ułóż kilka kawałków truskawki. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Następnie wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby nadmiar tłuszczu się w niego wchłoną.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Jak ja tęsknie za truskawkami, wygląda smakowicie!
Naprawdę bardzo dobry przepis i bardzo dobre placuszki. Mniam, mniam, mniam!