X

Czego szukasz?

Przepis

Gdy zbliża się wiosna, pojawiają się pyszne warzywa. Wtedy nadchodzi czas na surówki. Uwielbiam je jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują do każdego mięsa, czy też obiadu wegetariańskiego. Dzisiaj przygotowałem przepyszną, szybką w wykonaniu i niezwykle prostą wiosenną surówkę. Bogata w warzywa, zioła, z dodatkiem oliwy, octu jabłkowego i przypraw. Wiosenna surówka, przepis poniżej. 

Wiosenna surówka 

Składniki:

  • 8 rzodkiewek 
  • 2 duże marchewki 
  • 6 ogórków gruntowych 
  • cukinia średniej wielkości 
  • 2 garści ziół (u mnie mięta, bazylia, pietruszka) 
  • 80 g oliwy lub np. oleju tłoczonego na zimno 
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • spora szczypta soli 
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Zioła posiekaj, ale nie drobno. Zioła maja być wyczuwalne i widoczne w surowce. Dodadzą jej dużo smaku.

Krok 2:

Marchew i ogórki umyj, osusz i obierz ze skórki. Chyba że masz młodą marchew i pewność, że ogórki w skórce nie będą gorzkie. Wtedy warzywa pozostaw w skórkach. 

Krok 3:

Warzywa poszatkuj przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią końcówką do szatkowania lub użyj np. tarki. Jeśli wybierzesz tarkę pamiętaj żeby użyć dużych oczek. 

Krok 4:

Do warzyw dodaj oliwę, ocet jabłkowy, następnie sól i pieprz. Wymieszaj surówkę rękoma. Podawaj od razu po wymieszaniu. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również