Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoSałatki
Wiosenna surówka
Gdy zbliża się wiosna, pojawiają się pyszne warzywa. Wtedy nadchodzi czas na surówki. Uwielbiam je jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują do każdego mięsa, czy też obiadu wegetariańskiego. Dzisiaj przygotowałem przepyszną, szybką w wykonaniu i niezwykle prostą wiosenną surówkę. Bogata w warzywa, zioła, z dodatkiem oliwy, octu jabłkowego i przypraw. Wiosenna surówka, przepis poniżej.
Wiosenna surówka
Składniki:
- 8 rzodkiewek
- 2 duże marchewki
- 6 ogórków gruntowych
- cukinia średniej wielkości
- 2 garści ziół (u mnie mięta, bazylia, pietruszka)
- 80 g oliwy lub np. oleju tłoczonego na zimno
- 3-4 łyżki octu jabłkowego
- spora szczypta soli
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Krok 1:
Zioła posiekaj, ale nie drobno. Zioła maja być wyczuwalne i widoczne w surowce. Dodadzą jej dużo smaku.
Krok 2:
Marchew i ogórki umyj, osusz i obierz ze skórki. Chyba że masz młodą marchew i pewność, że ogórki w skórce nie będą gorzkie. Wtedy warzywa pozostaw w skórkach.
Krok 3:
Warzywa poszatkuj przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią końcówką do szatkowania lub użyj np. tarki. Jeśli wybierzesz tarkę pamiętaj żeby użyć dużych oczek.
Krok 4:
Do warzyw dodaj oliwę, ocet jabłkowy, następnie sól i pieprz. Wymieszaj surówkę rękoma. Podawaj od razu po wymieszaniu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz >> TUTAJ <<
Dzięki za inspirację. Takiej surówki jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować 🙂