Chyba każdy z nas jadł tiramisu. Ja osobiście jestem fanem tego deseru, prosty, szybki w wykonaniu i taki dobry. Najgorsze jest to oczekiwanie aż deser się schłodzi, ale warto odczekać swoje by później cieszyć się smakiem. Ja dzisiaj dla Was mam alternatywę tej boskiej klasyki. Tiramisu truskawkowe, bo jak już wcześniej wspominałem, ja zamieniam sie w truskawkę, tyle ich jem 🙂
Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- 500g mascarpone
- opakowanie podłużnych biszkoptów (ja użyłem 23 sztuk)
- 3 jaja rozmiar L
- 5 łyżek cukru pudru
- Kubek mocnej kawy
- Kakao do posypania deseru
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1:
Zaparz mocną kawę. Następnie ostudź ja, musi być zimna żeby biszkopty za mocno jej nie wchłonęły.
Krok 2:
Jaja sparz wrzątkiem (polej je wodą prosto z czajnika). Następnie białka oddziel od żółtek.
Krok 3:
150 g truskawek zmiksuj na gładko.
Krok 4:
Żółtka ubij z 4 łyżkami cukru pudru, masa ma być jasna i co najmniej dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Następnie w trzech partiach dodaj mascarpone, miksuj, masa ma być gładka. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki.
Krok 5:
Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj łyżkę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj. Białka dodaj do masy z mascarpone, wymieszaj wszystko szpatułką.
Krok 6:
Biszkopty maczaj w kawie i ułóż w wybranej foremce. Następnie na biszkopty wyłóż połowę kremu. Kolejno pokrojone w kawałki truskawki. Ponownie biszkopty, krem i na koniec kakao.
Tiramisu najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, ale jeśli nie możesz się doczekać, albo nie masz czasu to podawaj od ranu po przygotowaniu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych deserów, ciast, ciasteczek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!