Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na pyszne śniadanie, które robi się praktycznie same. Dutch baby – naleśnik pieczony, to fantastyczna opcja dla klasycznych naleśników, czy też omletów smażonych na patelni. Naleśnik jest puszysty i rozpływa się w ustach, a z dodatkiem bitej śmietany i owoców to totalny kosmos! Nie da się w nim nie zakochać! Polecam gorąco.
Dutch Baby – naleśnik pieczony
Składniki:
Porcja dla 2 osób.
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 100 g mleka krowiego lub np. roślinnego
- szczypta soli
Do dekoracji:
- Bita śmietanie lub np. kwaśna śmietana 18%
- Dowolne drobne owoce, świetne sprawdzi się również banan
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie naleśnika zacznij od nagrzania piekarnika do 220° C. Piekarnik nagrzewaj razem z naczyniem do pieczenia w środku. Naleśnik będziemy wylewać na gorące naczynie.
Krok 2:
W czasie gdy piekarnik i naczynie nam się rozgrzewa przygotuj ciasto.
Wszystkie składniki: jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli, następnie wymieszaj dokładnie mikserem. W cieście nie może być grudek, masa ma być gładka.
Krok 3:
Na rozgrzane naczynie wlej 2 łyżki oleju, następnie wlej przygotowaną masę. Piecz 25 minut w 220 °C.
Krok 4:
Następnie naleśnik podawaj gorący udekorowany cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów śniadaniowych znajdziesz >> TUTAJ <<
Wygląda przepysznie.Jakiej wielkości powinno być naczynię? Przepis jest na dwie porcję,czyli piec osobno w dwóch naczyniach?
Możesz piec w jednym naczyniu i podzielić porcje na dwie części. Moje naczynie miało wymiary 25 cm na 15