Dania główneWołowina, Cielęcina
Sztuka mięsa na dziko Macieja Kuronia
Sztuka mięsa na dziko, to sposób na wołowinę mojego taty. Mięso wychodzi tak delikatne i kruche, że musiałem się podzielić z Wami tym przepisem. Danie z pewnością Wam zasmakuje i trafi na dłużej do menu. Jak już wypróbujecie przepis to dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Sztuka mięsa na dziko Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny
- 500 g ryżu
- 125 ml jałowcówki
- 2 ząbki czosnku
- po1 łyżce: tymianku i majeranku
- pół łyżki cząbru
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól
Bejca:
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- po 8 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 2 goździki
Sos:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 18 %
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Z obu stron oprósz solą, następnie polej jałowcówką. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Krok 2:
Czosnek rozgnieć lub np. posiekaj, dodaj przyprawy, zioła i ucieraj. Tak przyrządzoną pastą natrzyj mięso.
Krok 3:
Przygotowuj bejcę. Do pół szklanki wina wrzuć przyprawy. Włoszczyznę obierz, umyj, następnie pokrój w plasterki. Dodaj do przyprawionego wina i zagotowuj.
Krok 4:
Mięso włóż do bejcy na co najmniej 12 godzin, a następnie duś razem z bejcą 50– 60 minut. Uduszone mięso wyjmij na deskę.
Krok 5:
Sos przetrzyj przez sito lub np. zblenduj. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym winem, następnie połącz ze śmietaną. Mięso pokrój w plastry i ułóż na półmisku, na koniec polej sosem. Pozostały sos podaj w sosjerce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<