X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Sztuka mięsa na dziko Macieja Kuronia

Sztuka mięsa na dziko, to sposób na wołowinę mojego taty. Mięso wychodzi tak delikatne i kruche, że musiałem się podzielić z Wami tym przepisem. Danie z pewnością Wam zasmakuje i trafi na dłużej do menu. Jak już wypróbujecie przepis to dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Sztuka mięsa na dziko Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny
  • 500 g ryżu
  • 125 ml jałowcówki
  • 2 ząbki czosnku
  • po1 łyżce: tymianku i majeranku
  • pół łyżki cząbru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól
Bejca:
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • po 8 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 2 goździki
Sos:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 18 %

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Z obu stron oprósz solą, następnie polej jałowcówką. Odstaw na 20 minut do lodówki.

Krok 2:

Czosnek rozgnieć lub np. posiekaj, dodaj przyprawy, zioła i ucieraj. Tak przyrządzoną pastą natrzyj mięso.

Krok 3:

Przygotowuj bejcę. Do pół szklanki wina wrzuć przyprawy. Włoszczyznę obierz, umyj, następnie pokrój w plasterki. Dodaj do przyprawionego wina i zagotowuj.

Krok 4:

Mięso włóż do bejcy na co najmniej 12 godzin, a następnie duś razem z bejcą 50– 60 minut. Uduszone mięso wyjmij na deskę.

Krok 5:

Sos przetrzyj przez sito lub np. zblenduj. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym winem, następnie połącz ze śmietaną. Mięso pokrój w plastry i ułóż na półmisku, na koniec polej sosem. Pozostały sos podaj w sosjerce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również