Przepis
Ryby
Sandacz po małopolsku
Składniki
- 1 cała ryba lub 800 g filetów
- 2-3 cebule
- po 3 łyżki marynowanych grzybów i kaparów
- 500 ml śmietany 18 %
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sprawioną rybę lub filety nacieramy solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, lub, jeśli ktoś z nas jest wstanie to wytrzymać, ucieramy na drobnej tarce. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy sokiem odciśniętym z cebuli i dusimy na maśle pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy solą orazi pieprzem i dusimy kolejne 10-15 minut. Przekładamy rybę na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Do otrzymanego sosu dodajemy kapary, posiekane grzybki oraz cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki. Mieszamy i polewamy rybę sosem. Możemy również sos podać osobno w sosjerce.