Szybka sałatka bałkańska to fantastyczna przekąska lub dodatek np. do mięsa z grilla. Jest środek zimy, a ja już myślami uciekam do wiosny i grillowania na świeżym powietrzu 🙂 Oczywiście grillować możemy również w domu przy pomocy grilla elektrycznego. Dlatego poniższe danie możemy zajadać przez cały rok 🙂
SAŁATKA BAŁKAŃSKA Z GRILLOWANYCH WARZYW
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych np. rzymskich
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka czubricy zielonej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pasta czosnkowa
- 150 g sera bałkańskiego sałatkowego
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka suszone oregano
Sałatka bałkańska z grillowanych warzyw
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Bakłażana, cukinie dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w krążki grubości 2 cm, paprykę w cząstki. Pokrojone warzywa dopraw zieloną czubricą, pastą czosnkową, oliwą oraz solą i pieprzem.
Krok 2:
Grilluj po 5 minut, tak by warzywa były fajnie opieczone z obu stron. Następnie gotowe przełóż do miski.
Krok 3:
Jeśli masz czas to pomidorki również opiecz na grillu. Jeśli nie to podziel na mniejsze kawałki i dodaj do grillowanych warzyw. Tylko nie grilluj ich zbyt długo, wystarczą 2-3 minuty.
Krok 4:
Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
Krok 5:
Na koniec zetrzyj na tarce ser bałkański.
Sałatka bałkańska z grillowanych warzyw
Więcej pysznych, propozycji na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.